Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjak savjetuje: Ovaj noćni ritual pomoći će vam da brže zaspite

Preuzmite sliku

Vježbe disanja povezuju se s nizom zdravstvenih prednosti, poput uravnoteženog raspoloženja, povećane energije i, naravno, kvalitetnog sna.

Savjeti za pospješivanje sna uvijek su dobrodošli: od trikova s rasvjetom do biljnih terapija, pa do opuštajućih poza u jogi. No, ponekad su najjednostavnije navike zapravo najmoćnije. Psihijatar i neuroznanstvenik Dave Rabin, suosnivač Apollo Neura, tvrdi da tehnike disanja mogu pomoći da zaspete i odmorite se noću, piše Mind Body Green.

Vježbe disanja povezuju se s nizom zdravstvenih prednosti, poput uravnoteženog raspoloženja, povećane energije i, naravno, kvalitetnog sna. Stručnjak Rabin podijelio je posebne vježbe disanja za koje garantira da će pomoći da brže utonete u san.

 • Dobra stvar je što ih možete prakticirati bilo gdje, ali preporučuje da se budete ušuškani u krevet.

  “Moja omiljena tehnika je relativno jednostavna. Samo dišite onako kako dišete dok spavate. Zamislite duge, polagane udisaje i izdisaje. Udahnite pet sekundi, zadržite sekundu, zatim izdahnite pet ili šest sekundi. Samo nastavite tako i pokušajte ispuniti pluća što dublje možete i ispraznite ih što više možete pri svakom izdahu”, objašnjava.

  Ova jednostavna tehnika aktivira vaš parasimpatički nervni sisitem.

  “Vaše tijelo se počinje opuštati i počinjete govoriti svom tijelu, ‘Hej, siguran si. Dovoljno si siguran da obratiš pažnju na ovaj dah. To znači da si dovoljno siguran da zaspiš”, kaže Rabin.

 • Kao opće pravilo, neka vam izdisaji budu duži od udisaja – to je ono što stimulira vaš parasimpatički nervni sistem. Ali ako vam treba nešto malo propisnije, možete isprobati praksu disanja 4-7-8. To je ista ideja kao Rabinov trik, ali samo zahtijeva nekoliko sekundi između koraka: udahnite četiri, zadržite sedam i izdahnite osam.

  Ako želite otići nivo gore, počnite uključivati ​​progresivno opuštanje mišića:

  “U osnovi ispružite prste na rukama i nogama koliko god možete, poput istezanja dok ležite u krevetu. Istežite se pet sekundi dok udišete i opuštate se; zatim izdahnete i ponovite taj ciklus cijelim tijelom, samo odvlačeći svoju svijest od svojih misli o ranijem danu, stvarima koje trebate učiniti sljedeći dan ili kamo god bi te misli mogle otići,” objašnjava Rabin.

 • Ova tehnika vraća vašu pažnju na vaše tijelo, a pokazalo se da pomaže ljudima da spavaju duže i da imaju odmorniji profil mozga u toku sna. Najbolje vrijeme za vježbanje ovih vježbi disanja za spavanje je neposredno prije spavanja, ali sjajna stvar kod ovih tehnika je to što su super svestrane. Slobodno ih uključite u bilo kojem trenutku u toku svoje rutine opuštanja.

  Uz to, da bi to više bio noćni ritual, možda ćete htjeti dati prednost disanju u određeno vrijeme za koje znate da ćete ga se pridržavati – na primjer, odmah nakon uzimanja sredstva za spavanje, nanošenja bogate kreme za ruke ili isključivanja televizije. Usklađivanje tih navika može malo olakšati predanost sve dok vam se fokusiranost na udisaje jednostavno ne učini prirodnim. (Vecernji.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje