Ako volite putovanja i hranu vjerovatno vas je zanimalo koje sve to specijalitete možete probati na nekoj destinaciji. 

Duplo jeftinija: Ručak za dvije osobe u evropskim restoranima prosječno 56 eura, u BiH 25,55 eura
Foto: Freepik | Ručak

Ako vam je važna i cijena obroka, ne bi bilo loše da znate koje evropske države i gradovi su najpovoljniji za to. 

Stranica FerryGoGo ovog ljeta je provela niz istraživanja, a među njima je svakako i odnos cijena u restoranima u Evropi. Za ovo istraživanje istražili su cijene obroka od tri slijeda odnosno, predjelo, glavno jelo i desert za dvije osobe u restoranima srednje klase i prema tome izračunali prosječnu cijenu obroka, koja iznosi 56 eura, piše Večernji list

"Dok u Evropi najviše novca potrošite na pivo u Norveškoj u Švicarskoj ćete najskuplje platiti obrok od tri slijeda. Također, u top 10 najskupljih zemalja su Danska, Irska, Belgija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Finska, gotovo cijela sjeverozapadna Evropa", navode.

Ako tražite zemlje s ekonomičnijim cijenama obroka, jasno je da ćete ih pronaći u istočnom dijelu Evrope te na Balkanu. Njihovo istraživanje otkrilo je da je najjeftinija Ukrajina, gdje prosječna cijena obroka u tri slijeda iznosi 22,77 eura. Ali, budući da je u ovoj zemlji rat, izdvojili su Sjevernu Makedoniju, gdje prosječni obrok iznosi nešto više od 24 eura.

Zanimljivo je da je slijedi BiH gdje prosječna cijena ovakve vrste obroka za dvije osobe iznosi 25,55 eura. Kada je riječ o zemljama našeg okruženja prosječan obrok za dvije osobe u Srbiji iznosi 34,15 eura, u Crnoj Gori 40 eura, a u Hrvatskoj 52,95 eura.

Naravno, kako su objasnili prosječne cijene variraju od grada do grada. Veći i popularniji gradovi su uglavnom iznad prosjeka, te ćete u Zurichu i Genevi platiti više od 123 eura, u Copenhagenu ćete u prosjeku izdvojiti 107 eura, a u Amsterdamu 87 eura. Ovi gradovi su ujedno i najskuplji, navodi se u istraživanju.