Da li ste znali da orašaste plodove prije kozumiranja treba potopiti u vodu? Provjerite zašto.
Orašasti plodovi su odličan biljni izvor proteina, bogati su vlaknima, antioksidansima, vitaminom E i selenom. Poznati su i po visokom sadržaju zdravih masti (Omega 3 masne kiseline) koje snižavaju loš holesterol i presudne su za zdravo funkcionisanje određenih procesa u organizmu. Dakle, šaka oraha u toku dana bi definitivno trebalo postati navika, prenosi Ženski magazin.
Koje su koristi od potopanja oraha u vodu?
Naišli smo na izuzetno zanimljiv zapis o indijskom ajurvedskom doktoru koji objašnjava zašto bi orahe trebalo potopiti u vodu prije jela. I takođe, koliko dugo. Dr Janardhana Hebar objašanjava da orašasti plodovi sadrže fitinsku kiselinu za odbranu od štetočina. Zbog fitinske kiseline, teško ih je svariti. Potapanjem u vodu fitinska kiselina se eliminiše iz oraha i tako čak povećavamo apsorpciju vitamina i minerala iz oraha do našeg tijela. Doktor takođe savjetuje da orašasti plodovi budu natopljeni u slanoj vodi, tako se neutrališu enzimi i uklanjaju ostaci prašine i svi otrovi.
Koliko dugo orašasti plodovi treba da budu potopljeni?
Orasi: 8 sati
Bademi: 12 sati
Sjeme bundeve: 7 sati
Makadamija: 4 sata
Lješnici: 8 sati
Indijski orasi: 6 sati
Laneno sjeme: 6 sati
Ako orahe potopite duže od 8 sati, ajurvedski doktor i dalje preporučuje da nakon osam sati isušite vodu i zamijenite je svježom. (Tuzlanski.ba)