Foto: Tuzlanski.ba

Prosječan muškarac mijenja pidžamu svakih 13 noći. Žene obično čekaju 17 noći da bace pidžamu na pranje, piše Bright Side.

Većina žena ima više parova pidžama i obično zaborave koliko dugo nose jednu te istu. Iako se uvlačenje u krevet u istrošenom kompletu pidžame može činiti bezazlenim, to može imati neke alarmantne posljedice, prenosi Tuzlanski.ba.

Spavate u nezdravom okruženju

Pidžama vam leži na koži. Ako uvijek iznova nosite isti komad tkanine, bakterije i mrtve stanice kože mogu se početi skupljati u vašoj odjeći. Čak i ako redovno perete svoju posteljinu, neće dugo ostati svježa jer dolazi u direktan kontakt s neopranom pidžamom. Nošenje iste pidžame iz noći u noć može izazvati infekcije koje je teško liječiti.

Možete prenijeti mikrobe na drugu odjeću

Kad pidžamu stavite u mašinu za pranje veša, bakterije na njoj mogu se prenijeti na svu ostalu posteljinu u mašini. Ako ste pidžamu nosili 2 sedmice zaredom, pranjem se neće moći riješiti većina mikroba i prenijet će se na drugu odjeću koja dolazi u kontakt s kožom.

Utiče na kvalitet spavanja

Slično kao što vam svježe očišćene posteljine mogu pružiti osjećaj opuštenosti, spavanje u čistoj pidžami čini da se osjećate osvježeno. Uvlačenje u krevet u znojnoj pidžami može vas držati budnim noću, jer možete osjećati svrbež.

Može pogoršati vaše alergije

Ako ste alergični na prašinu ili imate drugih respiratornih poremećaja, spavanje u istoj pidžami nekoliko dana zaredom može nanijeti ozbiljnu štetu. Grinje jedu mrtve ljuskice kože, pa ih privlače vaš madrac i pidžama, što uzrokuje probleme s disanjem. Ako ste alergični na prašinu, bolje je presvući pidžamu barem svake druge noći.

Može vam stvoriti akne

Kad ne promijenite pidžamu, u tkanini se nakupljaju bakterije i mrtve stanice kože. Noću se pritisnu na vaše pore i blokiraju ih. Kada se znojite u snu, pidžama upija znoj, uzrokujući prištiće.

Neugodno miriše

Vaša pidžama upija znoj stvarajući savršenu mikroklimu za bakterije. Uspijevaju na vlažnim, tamnim mjestima, stvarajući neugodne mirise i remete vaš san.

To može oslabiti vaš imunološki sistem

Kad nosite istu pidžamu iz noći u noć, vaš se imunološki sistem neprestano bori protiv mikroba, respiratornih komplikacija i alergija. Svi ti faktori mogu oslabiti obrambenu sposobnost vašeg tijela, čineći ga težim da se zaštitite od virusa. (Tuzlanski.ba)