Tuđe ideje, zasluge, nedostatak vještina: Ovo su znakovi da je vaš šef nesposoban
Foto: Tuzlanski.ba

Ljudi koji ne mogu da podnesu svoje šefove uopšte nisu rijetki, a u tim situacijama je jako teško ocijeniti da li je šef zaista nesposoban ili je to subjektivni osjećaj izazvan opštim odnosom sa nadređenim.

Ipak, ako se vaš šef uklapa u ova četiri opisa, ne griješite u svojoj ocjeni.

Ne zna šta želi

Pozvao vas je i tražio jedno, a onda je kada ste završili tražio potpuno drugu stvar? Ove situacije su normalne i naravno da ih ne treba tumačiti kao izraz nesposobnosti, ukoliko se dešavaju s vremena na vrijeme. Međutim, ako je ovo epilog većine vaših radnih zadataka, može biti ozbiljan pokazatelj nesigurnosti vašeg nadređenog što nikako nije dominantna odlika sposobnih ljudi.

Ne razumije šta mu govorite

Koliko god da se trudite da objasnite, vaš nadređeni jednostavno ne shvata šta je poenta, a onda kada ste sigurni da je napokon informacija obrađena, postavi pitanje na osnovu kog ste sigurni da nije shvaćena nijedna riječ.

Preuzima tuđe ideje i zasluge

Dobar nadređeni je siguran u sebe i svoje sposobnosti i ponosan je na članove tima koji vodi. Dobar nadređeni se ne plaši da ispada manje pametan, sposoban ili dostojan svoje funkcije ukoliko neko iz tima uradi nešto bolje. Naprotiv, dobar nadređeni je tada ponosan, a onaj koji pokušava da slavu pripiše sebi ili umanji uspjeh svog podređenog je najčešće nesposoban.

Nedostatak liderskih vještina

Da bi šef bio dobar, mora posjedovati liderske vještine i biti pokretačka snaga svog tima. Ukoliko je vaš šef sklon kritikama, galami, ružnim komentarima, a nedostaju prijedlozi za unapređenje rada i boljeg obavljanja zadataka koje od vas traži, vjerovatno i ne umije drugačije, što ga s obzirom na poziciju na kojoj se nalazi čini prilično nepsosobnim. (ddl.rs)