Foto: Tuzlanski.ba

Da li ste se nekada osjećali bespomoćno, jer niste mogli svojim starim stvarima vratiti stari sjaj? Način sigurno postoji, samo niste znali u čemu je tajna.

Daska za sjeckanje: Kako bi ponovno izgledala kao nova potrebno je da je cijelu očistite spužvicom koju ste prethodno namočili u mješavinu soka od limuna i soli.

Kuhinjske šerpe: Da bi im vratili stari sjaj potrebno vam je malo soli i ocat. Na šerpu pospite sol, zatim preko nje pospite ocat i dobro utrljajte sa tvrdom spužvom.

Tepisi: Kako bi skinuli mrlje sa tepiha potrebna vam je voda i ocat. Pomješajte jedan dio octa i dva dijela vode. Naprimjer, 200 ml vode i 100 ml octa. Rastvor sipajte u bocu sa raspršivačem. Mrlju pošpricajte i prekrijte vlažnom krpom. Uzmite fen za kosu i sušite krpu oko 1 minutu. Zatim je uklonite i spužvom obrišite ostatak mrlje.

Kožni namještaj: Kako bi uklonili ogrebotinu sa kožnog namještaja potrebna vam je pamučna krpa, maslinovo i ulje za bebe. Pređite ogrebotinu ovim uljima i dobro ih utrljajte pamučnom krpom. Ukoliko ogrebotina bude još vidljiva, ponovite postupak.

Namještaj sa microfiber presvlakama: Ova vrsta namještaja zahtjeva posebnu njegu. Kako bi ostao čist koristite bijelu spužvu i alkohol. Spužvu nakvasite alkoholom i nježno istrljajte mrlje. Ostavite da se alkohol na namještaju osuši, a zatim temeljito očistite mirlje četkom.

Izgleda da čišćenje i održavanje stvari može biti i zanimljivo. (Tuzlanski.ba)