Savršen smoothie sa malo šećera: Koje voće je idealno, a koje treba da izbjegavate?
Foto: Tuzlanski.ba

Idealan način da započnete zdrav dan počinje unošenjem hranljivih materija koji se nalaze u vašem voćnom kremastom napitku.

Otkrijte koje voće je odlično za dobar trening i dobre rezultate ali i za dobro zdravlje, a koje treba da izbjegavate prilikom pravljenja smoothiea.

Odličan izbor...

Jagode

Ne mora da znači da sve što ima sladak ukus ima i loš iticaj na našu liniju. Odličan primjer su jagode. Ne samo što sadrže 5 g šećera u porciji od 100g, već su i bogat izvor polifenola uz pomoću kog se reguliše nivo šećera u krvi, ali isto tako smanjuju mogućnost za taloženje masnih naslaga.

Borovnice

Vjerovatno i najzdravije voće od svih, borovnice sadrže pterostiblen, organsko jedinjenje koje pomaže tijelu da razgradi masti. Takođe, u porciji od 100g nalazi se samo 7,3 g šećera, piše Men's Health.

Dobar izbor...

Maline

Baš kao i borovnice, ovo bobičasto voće ima svoje benefite, jer sadrži visok nivo kalcijuma koji ubrzava metabolizam i pomaže u sagorijevanju masti. Na 100 g, nalazi se 9,5 g šećera.

Kivi

Iako je bogat vlaknima i vitaminom C, koji može da ojača vaš imunitet, zbog količine šećera u porciji od 100g -10, 5g, kivi treba konzumirati sa dozom opreza.

Loš izbor...

Grožđe

Ukus ovog voća povezuje se i velikom količinom šećera u njemu (u porciju od 100g ulazi 15 g šećera). Međutim, pozitivna strana ovog slatkog voća ogleda se u tome što sadrži odgovarajući nivo vitamina K, koji jača kosti.

Mango

Ovo sočno voće je bogat izvor vitamina A i C, ali takođe i sadrži velike količine šećera,18 g u porciji od 100g. Koristite ga, ali ne previše. (Tuzlanski.ba)