Foto: Tuzlanski.ba

Pitali smo stručnjaka za vino kako pravilno odabrati odgovarajuću vrstu uz jelo.  

„Vjerujem da danas nema više pravila u kombinaciji hrane i vina. Postoji toliko mnogo sorti bijelog, crvenog i roze vina, da se uvijek može pronaći prava kombinacija. Ali, postoje osnovna pravila koja će vam sigurno donijeti zadovoljstvo u paru.“

Bijelo vino

Bijelo vino se kombinuje sa ribom, morskim plodovima i bijelim mesom: na primjer, piletinom ili ćuretinom.

Ali ima nekoliko izuzetaka. Na primjer, sa patkom je bolje kombinovati crveno i roze vino, a isto važi i za tunu. Ali, zahvaljujući visokoj kiselosti bijelog vina, savršeno se uklapa sa masnom svinjetinom. Kiselost neutrališe masti i čini svinjetinu manje teškom.

Crveno vino

Tradicionalno, crveno vino se kombinuje sa mesom. Crveno vino se kombinuje dobro sa roštiljem i sa svim specijalitetima  "na dimu" - grilovanim povrćem, specijalitetima sa roštilja...

Roze vino

Roze se može nazvati kompromisom vina: ovo vino je napravljeno od crvenih sorti, ali je obično visoke kiseline i pije se ohlađeno, kao bijelo. Prema tome, možete ga kombinovati sa bilo kojom hranom.

Roze je odličan aperitiv, pogodno je za lagane grickalice od mesa i povrća ili za večeru sa mesom, pogotovo ako se služi uz soseve od bobica. Uzgred, roze vino se idealno kombinuje sa jagodama i krem sirom.

Pjenušavo vino

Šampanjac se najbolje kombinuje sa ostrigama i uopšte, morskim plodovima. Pored toga, kao i kod bijelog vina, šampanjac se slaže najbolje uz pržene grickalice i sireve. (zenskimagazin.rs)