Da biste bili sigurni da ste organizmu obezbijedili sve potrebne vitamine i minerale, neophodno je da vaša ishrana bude što raznovrsnija, odnosno da budu zastupljene namirnice svih boja, savjetuju britanski naučnici. Za početak, možete da napravite “koloritni” sedmični jelovnik.
Ponedjeljak-bijela
Fokus je na plućima i organima za varenje. Zato jedite kuhani krompir, rižu, mlijeko, sir, pileće bijelo meso, karfiol, banane i sok od limuna.
Utorak-crvena
Rezervisan je za namirnice koje povećavaju tonus mišića, poboljšavaju cirkulaciju, pozitivno utiču na rad srca i probavni trakt. Birajte “crvenu hranu” poput pasulja, paprike, morske ribe i pijte sok od paradajza, jabuke, jagode i višnje.
Srijeda-zelena
Važno je da se smirite i opustite, zato unosite više lisnatog povrća, jedite kupus, krastavac, kivi, zelenu jabuku, pijte zeleni čaj.
Četvrtak-narandžasta
Posvetite se jačanju imuniteta. Neka vaš izbor budu mrkva, tikvice, med, žumanjce, morska riba, narandža, mandarina, sok od kajsije i breskve.
Petak-ljubičasta
Hrana i pića ove boje štite bubrege i ublažavaju grčeve. To su ljubičasti luk, patlidžan, crno grožđe, sok od crne ribizle, šljive...
Subota-žuta
Namirnice ove boje dobro utiču na rad slezene i pankreasa i popravljaju raspoloženje. Jedite žute paprike i jabuke, tikvice, kukuruz, sir, ananas...
Nedjelja je dan za laganu ishranu, pa se suzdržite od masnog, slatkog i alkoholnih pića, umjesto sokova pijte vodu.
(novosti.rs)