Mješovita kosa, s masnim tjemenom i suhim vrhovima, zahtijeva specifičnu njegu kako bi izgledala zdravo i uravnoteženo.

Pravilna njega kose: Ravnoteža između masnog tjemena i suhih vrhova
Foto: Ilustracija | Pravilna njega kose

Problem neujednačene kose, gdje je tjeme masno, a krajevi suhi, jedan je od najčešćih problema s kojim se suočava veliki broj ljudi.

Ova kombinacija često rezultira time da kosa izgleda beživotno, neuredno, i teško se održava. Razlozi za ovakvo stanje mogu biti različiti, od genetike, loše ishrane, nepravilne njege, pa sve do uticaja spoljašnjih faktora kao što su zagađenje i vremenski uslovi.

Uz pravilno održavanje kose ovaj problem može biti riješen.

Prava kombinacija šampona

Ako primjetite da vam je kosa masnija na području tjemena, svakako uključite šampon za čišćenje kose namijenjen tom problemu u vašu rutinu pranja kose. Dobar je savjet, zamijeniti ga svojim uobičajenim šamponom otprilike pri svakom trećem pranju.

Ispravno koristite regenerator

Ako imate mješovitu kosu, samo je vašim vrhovima potrebna dodatna njega regeneratora. Regenerator bi samo dodatno ‘zamastio’ masni korijen kose i oduzeo elastičnost kose u cjelini. Zato proizvod za njegu nanesite nakon šamponiranja samo od sredine kose i prvenstveno ga koristite na vrhovima. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim temeljito isperite hladnom vodom.

Očistite vlasište

Baš kao i koža koja proizvodi previše sebuma, i vlasište je s vremena na vrijeme potrebno očistiti kako bi se oslobodilo suvišnih masnoća i mrtvih stanica kože. Ako imate mješovitu kosu, trebate napraviti piling tjemena jednom mjesečno.

Pored ovih savjeta i redovno šišanje doprinosi lijepom i zdravom izgledu kose.