Kako da rashladite vino, uklonite mrlje od vina i još dosta različitih trikova koje treba da znate...
Šta da uradite sa ostacima vina?
Nakon proslave je ostalo malo vina, a sutra ga sigurno nećete popiti? Zamrznite ga u kalupima za led i kasnije iskoristei za kuhanje.
Želite da rashladite vino, a ne želite da stavljate kockice leda u njega?
Zamrznite bobice bjelog grožđa i elegantno ih ubacite u čaše. I najsofisticiraniji gosti neće moći da vam prigovore.
Bijelo vino je gorko?
Ubacite nekoliko kockica ananasa, ili ga "promiješajte" u blenderu. Ovo je odličan trik da se poboljša ukus jeftinim vinima.
Imate mrlju od crvenog vina na bluzi?
Ako je mrlja još vlažna, natopite je mlijekom i pustite da odstoji sat vremena, a zatim isperite. Možete je i prekriti sa solju ili sodom bikarbonom i zatim isprati. Ako je mrlja već suha, nanesite na nju pjenu za brijanje, pustite da deluje sat vremena i isperite toplom vodom, piše Index.hr.
Da li se vino pokvarilo?
Kad se pokvari, crno vino potamni, a bijelo dobije mjehuriće. Pokvareno vino promijeniće i miris i mirisati na sirće ili gumu. (Tuzlanski.ba)