Foto: Tuzlanski.ba

Humanitarac. Edukatorica. Spisateljica. I povrh svega toga, princeza! Sarah Culberson, djevojka rođena i odgajena u hraniteljskoj porodici u Americi, natjerala nas je da se zapitamo da li i stvaran život može imati bajkoviti tok.

Sarah Culberson rođena je u malom gradu u Zapadnoj Virginiji, i još kao nedonošče stavljena je u hraniteljski sistem – usvojena je sa manje od godinu dana od strane divnog američkog para. Odrastajući osjetila je ljubav prema pozorištu i dobila je stipendiju za univerzitet, nakon čega je magistrirala u San Franciscu.

Nakon diplomiranja, preselila se u Los Angeles u želji da bude glumica i plesačica. Tokom godina pokušavala je da otkrije svoj identitet i da sazna više o svom porijeklu, a sve što je znala o svojim biološkim roditeljima jeste da je imala tatu Afrikanca i mamu Amerikanku, prenosi Zadovoljna.rs.

Angažovala je privatnog detektiva i saznala da je dio kraljevske porodice

Privatni istražitelj joj je pomogao da stupi u kontakt sa svojim rođacima sa očeve strane koji žive u Marylandu, predloživši joj da napiše pismo. Nekoliko dana kasnije, rođaci su je pozvali.

Rekli su joj da je njen djed poglavar u Sierri Leone, te da će oni kontaktirati njenog oca koji će biti presretan da je čuje. Tada je Sarah isplanirala svoj prvi put u Sierru Leone.

Nakon što se vratila iz Sierre Leone, odlučila je da pomogne svom narodu

Bila je oduševljena svojim rođacima, svi u selu su je pozdravljali, a odlučila je da nekako napravi promjenu u njihovim životima i da im zaista pomogne.

Još 2006. Sarah i njen brat Hidno su osnovali nevladinu organizaciju koja podstiče obrazovanje. Tako su renovirali srednju školu koja je oštećena u građanskom ratu. Takođe, ciljevi su i zastupanje žena kao i razvitak do sada lošeg zdravstvenog sistema u Bumpe poglavarstvu, sa daljom težnjom da obuhvate cijelu državu.

Njena knjiga biće pretvorena i u film

Trenutno živi u SAD, ali često posjećuje Sierru Leone, kao suosnivačica nevladine organizacije koja pomaže toj zemlji. Napisala je i knjigu ‘Pronađena princeza’ koja će biti ekranizovana.

Sarah kaže da su zaduženja princeze mnogo drugačija od onoga što gledamo u crtanima, te dijeli svoju priču koja joj je toliko pomogla da se razvije kao osoba. Želi da oda počast svom narodu.

Vjeruje da će dijeljenjem svoje priče pomoći mladima koji vuku korijene iz Afrike da razumiju bolje svoje porijeklo.

Sada Sarah putuje svijetom i priča o svom životu, šireći svijest o diverzitetu, vođstvu i fokusirajući se na podsticanje razvoja kulture i u Sierri Leone i u Americi. (Tuzlanski.ba)