Domaći čips od krompira peče se u rerni, zdravija je alternativa od kupovnog i jako ga je jednostavno napraviti.
Umjesto da ga pržimo u dubokom ulju, u rerni ga koristimo puno manje, što znači da je i manje zasićenih masnoća. Također možete kontrolisati začine, a oni ne sadrže konzervanse i aditive - objašnjava gastro blogerica Yumna Javad.
Ona svoj čips pravi s crvenim krompirom, začinima poput bijelog luka, paprike i maslinovim uljem. Naglašava da je važno rezati ga što tanje, ostaviti ga u kori, ali i dobro ga posušiti prije pečenja. Također, mora se slagati u jednom sloju na pleh.
Ovo je njezin recept za domaći čips:
Sastojci:
2 crvena krompira
3 kašike maslinovog ulja
1/2 kašikice paprike
1/2 kašikice bijelog luka u prahu
sol i biber po ukusu
Upute: Zagrijte rernu na 220°C stepeni. Lim za pečenje obložite papirom. Krompir narežite na jako tanke ploške oštrim nožem. Upotrijebite papirnati ubrus da ih stvarno dobro osušite. Prelijte maslinovim uljem po vrhu i začinite paprikom, bijelim lukom u prahu, soli i biberom. Izmiješajte sve rukama da se začini i ulje dobro rasporede.
Prebacite krompir u lim za pečenje. Slažite ih u jednom sloju. Pecite dok ne postanu hrskavi, oko 20-25 minuta. Prije posluživanja obavezno ih pustite da se potpuno ohlade kako bi ostali lijepi i hrskavi.
Domaći čips možete prilagoditi svom ukusu: Isprobajte čili u prahu, luk u prahu, ružmarin, ulje od tartufa ili bilo koje druge omiljene začine koje imate pri ruci. (24sata.hr)