CIK BiH je izadala naredbu komisijama za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića.

Brojanje glasova u Mejdanu: Saopštenje Gradske izborne komisije
Foto: A. Bešić | Izborni materijal

Na osnovu izvještaja glavnog kontrolora izbornih rezultata od 8. oktobra 2024. godine Centralna izborna komisija BiH je izdala naredbu općinskim/gradskim izbornim komisijama za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora sa pojedinih biračkih mjesta iz razloga što birački odbori nisu pravilno utvrdili izborne rezultate.

U skladu sa Pravilnikom o provođenju izbora u BiH Gradska izborna komisija Tuzla je po dobijanju naredbe izvršila  pripreme za brojanje, imenovala  timove za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića, te pisanim putem obavjestila političke subjekte da  akreditirani posmatrači  imaju pravo posmatrati rad  timova

Timovi koje je imenovala Gradska izborna komisija Tuzla su 09.10.2024. godine počev od 10:00 sati u SKPC „Mejdan“ Tuzla (ulaz sa lijeve bočne strane)  počeli sa radom,  uz prisustvo akreditovanih posmatrača svih političkih subjekata ovjerenih za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine, u cilju pravilnog utvrđivanja i objedinjavanja utvrđenih rezultata na redovnim biračkim mjestima na kojima birački odbor nije pravilno utvrdio izborne rezultate.

Unos izbornih rezultata u aplikaciju JIIS BiH Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine će početi u 12:00 sati u zgradi Gradske uprave Grada Tuzle (sala u prizemlju).