Na šta se muškarci najviše žale u braku?
Foto: Tuzlanski.ba

Mislite za sebe da ste savršena osoba, supruga i divna majka? Varate se... Činjenice koje će za tren oka baciti u sjenku sve ono što ste mislile da radite savršeno i bez greške. Moshe Ratson, bračni terapeut sa Manhattna i Lori Wenrich, socijalni radnik nam otkrivaju na šta se muškarci najčešće žale u braku.

Česte kritike i zanovijetanjebijes-svadja2

Jedan od čestih stereotipa žena u braku je upravo ovaj. Međutim, ono što skoro svaka žena smatra korisnim i produktivnim savjetom u braku, muškarac to shvata kao ličnu kritiku i zanovijetanje.

- Muškarci često misle da bez obzira šta učinili, nikada nije dovoljno dobro. Kada se osjećaju napadnutim, njihovi osnovni instinkti prorade. Kako biste izbjegli lavinu lošeg ponašanja muškarca prema vama, neophodno je da promijenite pristup u izražavanju molbe ili određenog zahtjeva, koji bi voljeli da vaš muškarac uradi, a da se pri tom ne osjeti napadnuto ili ugroženo. Zato predlažemo da ne pričate: "Ne iznosiš smeće dovoljno često" pokušajte da mu se obratite milijim glasom, već kažite: "Znam da možda izgleda kao preveliki zahtjev, ali zaista bi mi puno značilo kada bi brinuo o smeću utorkom i petkom", zatim se pobrinete da on osjeti da vi zaista cijenite ono što je on učinio za vas - kaže Wenrich.

Žene previše pričaju

Bez obzira da li je vaša poruka pozitivna, negativna ili neutralna, muževi misle da njihove žene jednostavno previše pričaju.

- Muškarci imaju ograničenu sposobnost da slušaju, obrate pažnju ili ostanu fokusirani na određenu temu, što može da izazove probleme, kako muškarcu, tako i ženi. Krajnji ishod ovog problema u braku je taj što se žena osjeća kao da je muž nije ni čuo, dok se on osjeća kao da mu se drži predavanje zbog nečega. Činjenica je da žene imaju tendenciju da budu brži mislioci i žele da to prenesu i na svoje muškarce, time što to zahtijevaju od njih. Ukoliko muž ne odgovori brzo, to nije zato što on to ne želi ili zato što vam radi to namjerno, oni jednostavno dugačije obrađuju informacije - dodaje Wenrich.

Licencirani socijalni radnik Wenrich, kao rješenje ovog problema predlaže ženama, da postave pitanje na početku konverzacije i ostave dovoljno vremena da njihov muž odgovori na postavljeno pitanje. Neophodno je da žena ne prekida svog muža i ne uskače mu u riječ, ukoliko želi odgovor.

mama-djecaSve se vrti oko djece

- Sve se promijeni u odnosu dvoje ljudi kada se pojavi treća osoba, pa čak i ako je to njihovo dijete, rođeno iz ljubavi. Jer žene znaju da se previše fokusiraju na djecu i brigu o njima, što može kod muškarca da izazove da se on osjeti zapostavljenim. Naravno, dok su djeca još uvijek mala i iziskuju stalnu pažnju, teško je naći vremena i za svog partnera. Mada, uvijek možete odvojiti koji minut za male geste koje će učiniti da se vaš suprug osjeća i dalje voljenim i bitnim. Jači zagrljaj i poljubac na vratima kada se muž vrati sa posla ili pred spavanje biće sasvim dovoljni - savjetuje Wenrich.

Ne upražnjavamo dovoljno seks

- Fizička povezanost u odnosu je veoma važan sastavni dio braka, mada su muškarci generalo uvijek zainteresovaniji za seks više nego žene. Kada vaše želje nisu usklađene, potrebno je da razmislite o davanju, a ne samo o uzimanju slađeg dijela kolača za sebe. Svačija veličina je u davanju, što ne znači da treba da ispunjavate baš svaki hir vašeg partnera, ali trebalo bi da nađete kompromis i zajedničko idealno rješenje, kao na primjer, tako što ćete uvrstiti jednom sedmično seks - rekao je Ratson.

Ukoliko imate nevolje u braku i probleme, nemojte oklijevati, potražite pomoć i pronađite bračnog terapeuta dok još nije kasno.

(zena.rs)