Sarajevo je ovog mjeseca bilo domaćin 4. Sarajevo Modest Fashion Festivala koji je oduševio publiku ne samo modnim revijama već i porukama solidarnosti, kulture, i aktivizma. 

Foto: Sarajevo Modest Fashion Festival

Festival je privukao veliki broj domaćih i stranih posjetitelja čiji angažman i entuzijazam su dodatno pojačali energiju događaja, saopćeno je iz Udruženja Naš koncept.

Od revija je najjači utisak na publiku imala kolekcija branda Hidžab moja kruna, inspirisana Palestinom. Ova kolekcija u crvenoj, bijeloj, zelenoj i crnoj boji bila je snažna poruka solidarnosti s narodom Palestine, posebno sa ženama koje hrabro vode borbu za svoja prava i slobodu. Modeli na pisti prenijeli su duh borbe, otpornosti i nade a svaki odjevni predmet nosio je simboliku koja je duboko dirnula sve prisutne.

Uz Hidžab moja kruna, na festivalu su kolekcije predstavili i brandovi Stilizzo, Asja Handmade, Durga, Latifa Fashion Design, Seven – vjenčanice, Elma Tutić Collection, BH Crafts i Divonette. Svaka od ovih revija donijela je jedinstvenu kombinaciju kreativnosti, tradicije i modernog dizajna, što je dodatno obogatilo festival i impresioniralo publiku.

Tokom festivala, posebna priznanja "Žene koje osnažuju" dodijeljena su istaknutim aktivisticama koje su doprinijele društvenim promjenama i jačanju svijesti o važnim pitanjima, posebno vezanim za Palestinu.

Dobitnice priznanja su:

Emina Aščerić – Selimović, Sarajevo, BiH

Azra Šemsović, Novi Pazar, Srbija

Mersiha Smailović, Skoplje, Sjeverna Makedonija

Mersiha Drinjaković, Sarajevo, BiH.

Razgovor s dobitnicama o njihovom aktivizmu, koji je vodila Aida Čičak, bio je emotivan i inspirativan dio festivala, dok je događaj vješto moderirala Aldijana Hadžifejzović. Posjetitelje festivala svojim glasom počastila je i Lejla Čaušević Karačić čiji je nastup dodao posebnu notu svečanosti.

Sarajevo Modest Fashion Festival još jednom je dokazao da moda može biti snažan glasnik društvenih poruka, dok su žene koje stoje iza ovih kreacija pokazale da moda može biti sredstvo promjene, inspiracije i solidarnosti.

Festival je završen, ali poruke i utisci ostaju – sa Sarajevom obasjanim kreativnošću, snagom i neustrašivošću žena.