I hljeb star nekoliko dana može ponovno biti mekan kao da je svjež.
Za najbrže i najjednostavnije “oživljavanje” starog hljeba potrebni su vam samo mokri papirnati ubrusi (ocijeđeni) i mikrovalna pećnica. Možete koristiti i običnu pećnicu ako se radi o većem komadu hljeba.
Papirnati ubrus namočite kako bi bio vlažan i zamotajte hljeba u njega. Tako zamotan hljeb stavite na tanjir i ubacite u mikrovalnu pećnicu te ga zagrijte na 10 sekundi. Izvadite ga i uživajte u ponovo mekanom i toplom hljebu
Ako imate cijelu hljeb, poput baguetta ili francuza, koji je izgubio svježinu, preskočite korištenje papirnatog ubrusa. Samo lagano poprskajte vodom ispod slavine i stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 stepeni nekih 5 do 7 minuta. Izvadite i uživajte u ponovo toplom, hrskavom i mirisnom hljebu. (Tportal.hr)