Istraživanje: Jutarnje vikend izležavanje godi mozgu
Foto: Tuzlanski.ba

Ako se u ponedjeljak ujutro ne budite naspavani i raspoloženi, tokom vikenda sebi vjerovatno niste priuštili dovoljno jutarnjeg izležavanja.
Naučnici su otkrili da dodatna doza sna predstavlja puno više od luksuza – ona osigurava neophodan poticaj mozgu uoči radne sedmice.

Osobe koje se u ponedjeljak ujutro vraćaju na posao osvježene, zahvaljujući vikend izležavanju su uspješnije od zaposlenika koji su, tokom subote i nedjelje, proveli manje vremena u krevetu.

Tako su rezultati istraživanja pokazali kako je za povećanje energije, budnosti i pažnje potrebno samo jedno, ali pošteno jutarnje izležavanje.

Međutim, naučnici napominju kako osobama koje puno rade, kasno liježu, a rano se bude nije dovoljno čak ni 10 sati provedenih u krevetu za povratak u top formu. Stručnjaci su također protiv cjelonoćnih vikend zabava, jer one značajno smanjuju poslovnu efikasnost tokom nadolazećeg radnog tjedna.

– Sat ili dva dodatnog jutarnjeg spavanja, nakon perioda neispavanosti, predstavljaju pravo rješenje za oporavak mozga i organizma. Odgovarajući oporavak je važan za suočavanje s efektima hronične neispavanosti koja pogađa cijeli organizam, izjavio je voditelj istraživanja dr. David Dinges sa Univerziteta Pennsylvania.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Sleep. (Ordinacija.hr)