Igre na sreću: Pet razlika u navikama žena i muškaraca
Foto: Tuzlanski.ba

Kada su u pitanju na igre na sreću postoje razlike između muške i ženske perspektive igranja, u smislu vrste igara, motivacije,reakcije na gubitak...

Vrste igara

Opštepoznato je da muškarci već decenijama imaju tendenciju ka igrama kao što su poker, blackjack i video poker. Ono što je zajedničko ovim igrama je da zahtevaju strategiju, proučavanje i pamćenje. Oni takođe traže igre koje imaju manju prednost kuće u odnosu na igrače, jer tada imaju veće šanse da pobijede. Prva razlika između muškaraca i žena jeste u tome što žene više vole igre na sreću od igara vještine, a to su slot mašine, loto i bingo. One takođe naginju ka društvenim igrama jer uživaju dok provode vrijeme sa prijateljima, piše Ženski kutak.

Trošenje novca

Najveća razlika u navikama muškaraca i žena jeste u tome koliko novca troše na kockanje. Rezultati brojnih upitnika koji su isptivali trošačke navike muškaraca i žena ukazuju na to da muškarci troše više od žena. Ovo se može povezati i sa prethodnom razlikom u vrsti igara, jer muškarci više ulažu kada su sigurni u svoju strategiju. Čenjenica je takođe da u svijetu ima dosta više muškaraca koji patološki kockaju nego žena, pa stoga i troše više novca u te svrhe.

Motivacija za igranjem

Još jedna bitna razlika leži u tome kako muškarci i žene gledaju na kockanje te šta ih motiviše da se u to upuste. Muškarci igraju kako bi pobijedili i zbog toga razvijaju strategije, dok žene ne žele rizikovati i zbog toga se manje kockaju. One u tome vide način opuštanja i odmora od svakodnevnih stresova, dok muškarci vole da se takmiče sa drugim igračima.

Igranje online ili uživo

Žene češće nego muškarci biraju kockanje online umjesto casina na kopnu, posebno ako su početnice. Taj način im je fleksibilniji jer oduzima manje vremena, a time takođe mogu izbjeći pritisak drugih igrača. One biraju igranje preko interneta i zbog anonimnosti, posebno ako se susreću sa predrasudama da to nije ženski hobi. Žene su lojalnije jednom casino sajtu, dok muškarci obično posjećuju više sajtova.

Reakcija na gubitak

Muškarci i žene ispoljavaju različite reakcije kada im se dogodi gubitak u casinu. Muškarci češće reaguju ljutito i frustrirano. Naprimjer, kada igraju slot mašine, češće se ponašaju agresivno tako što šutaju ili udaraju slot mašinu kada izgube. Oni takođe znaju biti nepristojni prema osoblju casina u takvim situacijama. Žene za razliku od njih češće pokazuju znakove tuge i uznemirenosti. Naprimjer, njima se dešava da zaplaču kada izgube na slot mašini. (Tuzlanski.ba)