Hrana koju bi trebalo izbjegavati ako imate problema sa suhom kožom
Foto: Tuzlanski.ba

Nema sumnje u to da je ljepota kože povezana sa vašim zdravljem.

Što se zdravije hranite, vaša koža će biti blistavija i sjajnija. Dermatolozi uvijek naglašavaju da je – koža odraz zdravstvenog stanja tijela. Sve što pojedete neminovno se odražava na vašoj koži. Nezdrava ishrana u velikom mjeri doprinosi lošem stanju sa vašom kožom. Pitate se kako? Jednostavno, vaša jetra je prepuna toksina a preopterećena jetra ne može pravilno da funkcioniše. A kada ona ne može dobro da funkcioniše, ona svoj “posao” predaje drugim organima poput kože. Kada se toksini eliminišu iz tijela putem kože, to dovodi do različitih problema sa njom poput akni, mrlja, suhoće itd. Ako imate problema sa suvom kožom, namirnice koje slijede bi trebalo da izbacite iz svoje ishrane.

Prekomjerni unos vitamina A

Suplementi u obliku vitamina A su prepuni antioksidanata, a znate i sami da su antioksidanti odgovorni za obnavljanje kože, tkiva i ćelija. Međutim prekomjeran unos suplemenata vitamina A može izazvati Hipervitaminozu. U takvim slučajevima problemi sa kožom se manifestuju u obliku suhoće i ljuštenja, prenosi Ženski Magazin.

Prekomjeran unos mliječnih proizvoda

U današnje vrijeme većina krava na farmama se dodatno hrani hormonima poput progesterona kako bi se povećala proizvodnja mlijeka. Samim tim kada konzumirate kravlje mlijeko vi unosite u svoj organizam i te hormone. Oni i više nego izvjesno izazivaju pojavu akni, suhe kože i dovode do njenog prijevremenog starenja.

Prekomjerna količina šećera

Šećer je zapravo neprijatelj broj jedan zdrave i lijepe kože. Velika količina šećera u krvi slabi vaš imunitet i telesni organi poput jetre zahvaljujući njemu ne mogu pravilno da funkcionišu. Toksini, bakterije i druge štetne supstance se elminišu iz tijela putem kože i to dovodi do pojave bubuljica, akni i svakako suhe kože. Sve vrste prerađenog šećera bi trebalo da zaobiđete u širokom luku, kako one očigledne tako i one skrivene u sokovima.

Prekomjerna količina kofeina

Baš poput šećera i kofein je jednostavan ugljeni hidrat koji se lako razbija u tijelu i proizvodi hormon stresa zvani kortizol. Ovaj hormon može da dovede do dehidratacije vašeg organizma i do ranog starenja kože. S druge strane kofein ima i svojih dobrih strana, poput izlječenja kože koja je oštećena usljed sunčevih zraka. Kako bi iskoristili njegove blagodeti svedite konzumaciju kofeina na maksimalno dvije šolje kafe dnevno. (Tuzlanski.ba)