Foto: Tuzlanski.ba

Od 16. vijeka, engleski doktori podržavali su ljekovitu moć vode za sve, od lošeg raspoloženja do toplotnog udara.

Neke od njihovih metoda, poput odmora na moru, bile su efikasne. Drugi, poput potapanja u hladno more - ne toliko. Međutim, generalno su imali pravu ideju: postoji veza između neposredne blizine vodenog tijela i boljeg mentalnog i ukupnog zdravlja. Osim prekrasnog krajolika, blizina vode ima i brojne prednosti.

Morska voda pomaže kod problema s kožom

Morska voda je prepuna minerala za zarastanje kože: magnezijuma, natrijuma, kalcijuma i sulfata. Učinkovito se bore protiv različitih stanja kože, poput dermatitisa, psorijaze i slično. Sol je prirodni piling, uklanja mrtve stanice kože i čini vašu kožu mekšom nego ikad. Nije ni čudo što je morska voda dom mnogim izvorima proizvoda protiv starenja, piše Bright Side.

Plivanje snižava krvni pritisak i otkucaje srca

Kada plivamo, naša krv se kreće iz naših udova i perifernih organa i približava našem srcu zbog vodoravnog položaja. Ovaj efekt dugotrajno poboljšava našu ukupnu cirkulaciju krvi. Također usporava rad srca i smanjuje krvni pritisak. Zapravo, u vodi nam se puls smanjuje za 5-6 otkucaja u minuti u odnosu na kopneni trening poput trčanja, prenosi Tuzlanski.ba.

Zvuk vode pomaže nam da bolje spavamo

Spavamo mirnije oko vode zbog dvije stvari: valova i zraka. Naš mozak tumačenje zapljuskivanja valova tumači kao neprijeteći zvuk, smirujući nas u vrlo opušteno stanje, za razliku od glasnih oštrih zvukova poput sirena ili vriske. Također može pojačati proizvodnju serotonina i dopamina, naših hormona koji se osjećaju dobro. S druge strane, zrak je nabijen negativnim ionima koji pomažu vašem tijelu da apsorbira kisik i regulira obrasce spavanja.

Voda i morski zrak jačaju imunološki sistem

Plivanje otvorenom vodom ne samo da je vrhunski način za povećanje snage i izdržljivosti, već može ojačati i imunološki sistem. Morski zrak ojačava vašu prirodnu odbranu, a jod u okeanskom spreju pomaže u regulaciji štitnjače odgovorne za metabolizam, razvoj tijela i rast.

More ublažava stres

Snaga mora za ublažavanje stresa je legendarna. Svjež zrak, zvuk valova, puki pogled na vodu ili kombinacija sve tri uzrokuje da se nivo stresa smanji. U nekim slučajevima plivanje na otvorenoj vodi može dovesti do trenutnog poboljšanja raspoloženja, pa čak i pomoći kod ozbiljnih mentalnih problema, poput depresije.

Plivanje svima stvara priliku za vježbanje

Provođenje vremena u „plavom okruženju“ po definiciji promovira fizičku aktivnost, smanjujući rizik od dijabetesa i drugih stanja povezanih s gojaznošću. Također su vrlo pristupačni. Starije osobe, trudnice, ljudi s artritisom i oni koji se oporavljaju od povrede mogu imati koristi od nje. Voda smanjuje stres na zglobove, kosti i mišiće, pa je malo vjerovatno da ćete se povrijediti. Bez obzira na vaš stil, plivanje zauzima sve mišiće u tijelu, od podlaktice do stopala. I za razliku od vježbi na kopnu, ne trebate dodavati utege, jer otpor vode uvijek pritiska vaše tijelo, pomažući vam u izgradnji mišićne snage.

Ublažava bolne mišiće i zglobove

Slana morska voda efikasno ublažava bolove, zahvaljujući magnezijumu koji pomaže našem tijelu da održava normalne funkcije mišića i živaca. Voda iz Mrtvog mora čak se pokazala korisnom protiv artritisa. Plivanje u okeanu također smanjuje bol i ukočenost kod artritisa, jer voda smanjuje gravitacijski pritisak koji sužava zglob i pruža podršku od 360 stepeni bolnim udovima. (Tuzlanski.ba)