Čudnovata kombinacija: Kafa i so! Postoji razlog zašto se dodaje u kafu, a da li biste vi isprobali
Foto: Tuzlanski.ba

Kafa – mnogima omiljeni topli napitak – može se konzumirati u različitim formama. Isto tako, ona može imati različite ukuse i dodatke. Na primjer, trenutno je među najpopularnijima matcha prah uz pomoću kojeg se može napraviti nešto drugačija (a po nekima i mnogo ukusnija) varijanta latte kafe.

Međutim, s obzirom na to da ovaj prah nije sastojak koji se može pronaći u svakoj kuhinji, jedan drugi definitivno može – so. Na prvu pomisao (ali i na drugu) djeluje potpuno suludo dodavati ovaj začin u piće kao što je kafa. Međutim, čini se da ova pojava nije toliko neuobičajena.

How do you like your coffee?

Zamislite sljedeću situaciju: Sjedite u omiljenom kafiću i naručujete kafu koju svakodnevno konzumirate. Bilo da je vaš odabir cappuccino, flat white, mocha ili možda domaća kafa – ako se osvrnete oko sebe, shvatit ćete da bar pola kafića poseže za šećerom (ili više njih) kako bi zasladili svoju kafu. Ipak, određeni dio ljudi šećer zamjenjuje sa soli.

Iza, na prvi pogled čudne, kombinacije postoji objašnjenje – ali i različite studije. Pojedini tvrde da malo soli ne može štetiti, te da ovaj spoj čak može imati pozitivno djelovanje. Upravo zato, mnogi se odlučuju da i u druge napitke, poput čaja, dodaju sol. Glavni razlog se, naravno, tiče ukusa – a oni koji su ovu metodu isprobali kažu da je okus puno bolji.

Da li je kafa s malo soli, paradoksalno, slađa?

Dodavanje soli u kafu nije nikakva novina. Naprotiv, ova pojava je od davnina rasprostranjena u različitim kulturama. Razlog za to pronalazimo u činjenici da se sol koristi kao efikasan način za smanjenje gorčine, te poboljšanja ukusa i stvaranje balansa između različitih sastojaka.

Naravno, u šoljicu ili čašu se tom prilikom dodaje veoma mala količina soli – pola ili trećina šoljice je sasvim dovoljno. Na taj način, aroma kafe će se promijeniti, a neki tvrde da je sol odlična zamjena za mlijeko ili šećer.

View this post on Instagram

A post shared by Ania (@aniajarecka_)


Štoviše, pojedini tvrde da so mnogo bolje neutralizira gorčinu od šećera. Zato, već sljedećom prilikom u svoju omiljenu kafu, umjesto šećera, dodajte malo soli. Počnite s prstohvatom, a zatim donesite konačan sud – je li u pitanju life hack ili ipak preferirate ukus kafe bez soli. (Journal.hr)