Brzo i jednostavno: Bio je najčuvanija tajna, ali umak za Big Mac sada možete napraviti kod kuće
Foto: Tuzlanski.ba

Čuveni McDonald'sov hamburger Big Mac prvi je put predstavljen na širem području grada Pittsburgha još 1967. godine. Originalno se prodavao pod imenima The Aristocrat i Blue Ribbon Burger, ali tek je pod imenom Big Mac stekao svjetsku slavu u kojoj uživa i danas.

Ovaj hamburger s tri komada peciva sa sezamom sadrži dvije juneće pljeskavice, zelenu salatu, sir, kisele krastavce, luk i posebni umak čiji je sadržaj sve do 2012. godine bio strogo čuvana poslovna tajna.

Dan Coudreaut, glavni kuhar McDonald'sa, objavio je 2012. godine YouTube video u kojem je otkrio kako se umak sastoji od kupovne majoneze, reliša od kiselih krastavaca, senfa umućenog s octom, bijelog luka u prahu, luka u prahu i slatke mljevene paprike.

Pripremite ga sami

Ako se u izradi ovog umaka želite okušati u vlastitoj kuhinji, trebat će vam reliš od kiselih krastavaca koji također vrlo lako i brzo možete napraviti sami.

Jednom kad ste nabavili sve potrebne sastojke, umak za Big Mac možete napraviti za pet minuta jednostavnim miješanjem sastojaka, a zatim ga preko noći pohraniti u frižider kako bi se okusi maksimalno stopili. Možete ​​u njemu uživati i odmah, ako ste nestrpljivi, ali 12 sati u frižideru će napraviti veliku razliku.

Kako ga čuvati?

Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do dvije sedmice, nikako na sobnoj temperaturi, a ni zamrzavanje nije preporučeno.

Koristite ga u raznim jelima

Posluživanje na sendvičima i hamburgerima nije jedini način na koji se u njemu može uživati. Kao i omiljeni nam umak tartar, ovo je umak koji ide uz sve: pržena i pohovana jela, ribu, lignje, pržene kolutiće luka i pomfrit. Odlično funkcioniše kao preljev za salatu, a posebno je dobar u krompir-salati. (index.hr)