Ako želite zdravu i blistavu kožu prestanite sa ovim navikama
Foto: Tuzlanski.ba

Njega kože često obuhvata navike koji svjesno nikada ne dovodimo u vezu sa beauty rutinom.

Ovih 5 navika imamo gotovo svi, a nismo ni svjesni koliko štete koži

Čak i kada nemate vremena za intenzivnu njegu kože i dalje morate obraćati pažnju na bazičnu njegu. Ali, često nismo svjesni da to zalazi iza hidratantne kreme i dobre rutine čišćenja. To obuhvata i naše svakodnevne navike.

Pet svakodnevnih navika koje štete koži

Pušenje

Ovoga puta nećemo o zdravtsvenim opasnostima pušenja, kancerima i bolestima pluća i srca. Ovog puta ćemo o tome kako pušenje utiče na starost kože i doprinosi produbljivanju bora. Nikotin sužava krvne sudove u površinskom sloju kože, smanjuje nivo kiseonika i nutritijenata za iskranu kože. Rezultat je suha i naborana koža.

Predugo tuširanje

Svakodnevno  tuširanje i brijanje ostavljaju traga na našoj koži. Vrela voda i duga tuširanja ili sjedenja u kadi mogu da poremete stvaranje prirodnih ulja na koži. Ne samo što ih uklanjaju, već posredno utiču i na njihovu proizvodnju. Tuširajte se mlakom vodom, ne duže od tri minute.

Trljanje peškirom

Nakon pranja i parenja koje je posljedica tople vode, nemojte se trljati peškirom. Umjesto toga, nježno tapkajte kožu. Dobro je ako vam koža ostane blago vlažna.

Ishrana puna šećera

Zdrava hrana pomaže zdravlju kože. Neophodno je da jedete mnogo voća, povrća, celozrnih žitarica i proteina. Veza između šećera i akni nije jasno dokazana, ali je zato dokazano da ishrana bogata ribom, zdravim mastima i neprerađenim šećerima pomaže da vam koža ostane mladolika.

Stalni stres

Ako se stalno izlažete stresnim situacijama vaša koža postaje osjetljivija i skloniji ste aknama. Zato je jako važno da kontrolišete nivo stresa. Ne možete sprječiti život da se događa, ali možete paziti koliko spavate, kako se hranite i da sebi dozvolite sitna uživanja, piše Lepota i zdravlje