9 znakova prave veze
Foto: Tuzlanski.ba

Po prirodi smo društvena bića koja žude za povezivanjem sa drugim ljudima, uključujući intimnost i ljubav. Bilo da ste u potrazi za pravom ljubavi ili težite da poboljšate vezu, poželjno je da znate koja su to obilježja jake veze. Devet znakova prave veze uključuju osnovne principe, kao što su komunikacija i uvažavanje, ali i savjete za rješavanje konfliktnih situacija.

Poštovanje

Jake veze moraju imati dozu uzajamnog poštovanja. Vaš partner vas nikada ne bi trebao iznevjeriti, rugati vam se ili vam upućivati ponižavajuće primjedbe. Kada vas partner cijeni i voli zbog toga što jeste, tada će pokazivati i poštovanje prema vama.

Komunikacija

Komunikacija je temelj zdrave, jake i prave veze. Stručnjaci savjetuju partnerima da redovno izdvajaju vrijeme za razgovor kako bi se mogli nositi sa problemima prije nego oni postanu nerješivi.

Fleksibilnost

Život se stalno mijenja, a pravim vezama ta je činjenica poznata. Partneri moraju biti fleksibilni kako bi se prilagodili međusobnim promjenama u poslovnom i porodičnom životu kao i promjenama u dinamici i fazama veze.

Zajednički interesi

Dijeljenje interesa parovima omogućava da se povežu i uživaju u vremenu provedenom skupa. Mnogi parovi dijele ljubav prema sportu, filmovima, kuvanju, modi, putovanjima, čitanju ili umjetnosti. Ako postoji bar jedna aktivnost u kojoj skupa uživate ona će vas sigurno zbližiti i pomoći vam da se ponovo povežete u teškim vremenima.

Vrijeme provedeno nasamo

Baš kao što vrijeme provedeno skupa jača vezu, vrijeme koje provodite sami jednako je važno. Parovi treba da se sjete da su imali odvojene živote prije nego što su se zaljubili, a održavanje odvojenih interesa daje svakoj osobi prostor. Oba partnera bi trebala da provode i vrijeme nasamo kako bi uživali u individualnim interesima i napunili baterije.

Prijatelji i porodica

Prave veza obuhvata i jaku povezanost sa prijateljima i porodicom. Iako početak faze zaljubljivanja može biti intenzivan i tada ne želite vidjeti nikoga drugog do partnera, važno je da održavate i odnos sa drugim ljudima do kojih vam je stalo. Jake vezu stiču moć od spoljašnjih povezivanja, koja vezu čine dinamičnom i uzbudljivom sprečavajući “gušenje”.

Kompromis

Kompromis je neophodan u svakoj vezi, bilo na poslu ili sa partnerom. Oba partnera moraju biti spremna na ustupke radi postizanja zajedničkog dobra. Najbolja veza obuhvata jednake količine požrtvovanosti od strane oba partnera, tako da se niko ne osjeća iskorišteno ili ignorisano.

Pošteno raspravljanje

U svakoj vezi dođe do trzavica i to je sasvim normalno. Međutim, kada se to desi, bitno je da vodite fer “borbu”, izražavanjem svoga mišljenja i slušanjem stanovišta svog partnera. Tehnike kao što su vrijeme potrebno da se “ohladite”, zapisivanje osjećanja ili razgovor sa bračnim savjetnikom zdravi su načini da se nosite sa emocionalnim argumentima.

Uvažavanje

Za svaku osobu koja je u vezi bitno je da osjeti da je njen partner uvažava. Pohvalite partnera, udijelite mu kompliment i koristite kreativne načine da mu kažete da vam je stalo do njega. Problemi mogu nastati kada vi ili vaš partner osjećate da se ne cijenite i uvažavate ili da se uzimate zdravo za gotovo. Smisao veze je da se osjećate voljeno pa je potrebno da oboje pokažete da vam je stalo jedno do drugog. (Minimagazin.info)