10 najbolje plaćenih poslova za koje vam ne treba diploma
Foto: Tuzlanski.ba

Britanska tražilica za posao Adzuna izvukla je podatke iz više stotina hiljada slobodnih radnih mjesta tokom prošle godine kako bi otkrila koje vrste zaposlenja nude najvišu prosjećnu plaću – čak i ako nemate univerzitetsku diplomu, piše N1.

Ako ne želite ići na fakultet, ili nemate tu mogućnost, ovo su poslovi za vas:

1. Trgovac na tržištu dionica

Kao i s tržištem roba, još je moguće trgovati dionicama bez diplome dokle god ste dobar prodavač – i imate nužna odobrenja. Program CISI Tržišta kapitala se može proći bez diplome.

2. Gradnja rudnika

Zahtijevan posao, no dobro se plaća. Vjerovatno će vam trebati i posebne dozvole koje omogućuju upravljanje mašinama.

3. Trgovac na berzi roba

Darovitost za matematiku i brzi govor ovdje su važniji od diplome.

4. Radnik na naftnim platformama

Radi se u smjenam od 12 sati, a na platformi se ostaje mjesecima. Tipični poslovi uključuju održavanje opreme, operacije bušenja, rad na platformi i upravljanje platformom. Nije za svakoga, ali se finansijski isplati.

5. Radnik u nuklearnoj elektrani

Ne treba diploma, ali nemojte se baš ponašati poput Homera Simpsona.

6. Vazdušni kontrolor

NATS, britanska Nacionalna služba vazdušnog saobraćaja, održava tečajeve za ljude koji žele ući u struku vazdušnih kontrolora. Tečaj traje minimum 5 mjeseci.

7. Upravitelj ljudskih resursa

Iako se u osnovi radi o administrativnom poslu koji nije glamurozan, njegova važnost znači da su upravitelji ljudskih resursa uglavnom dobro plaćeni.

8. Upravljač opasnim otpadom

Zbog nužnih vještina i brige potrebne pri zbrinjavanju takvih produkata, kao i zbog potencijalne opasnosti koju takav otpad predstavlja onima koji ga uklanjaju, poslovi u tom sektoru dobro su plaćeni.

9. Poslovi vezani uz osiguranje

U ovom sektoru dominiraju bivši pripadnici oružanih snaga. Poslodavci cijene iskustvo u procjenjivanju opasnosti, kao i organizacijsko i logističko iskustvo. Ukoliko ste bivši vojnik, vrijedi pokušati.

10. Novinar

Sve što vam treba dobra je priča i sposobnost pisanja. (Tuzlanski.ba)