Foto: Tuzlanski.ba

Kaavan, kojega su vlasti Šri Lanke poklonile 1985. kad je imao godinu dana, postao je predmet kampanje boraca za zaštitu životinjskih prava kada je 2015. otkriveno da u lancima provodi nekoliko sati dnevno.

Slonu Kaavanu, koji je postao simbol borbe za prava životinja, bit će dopušteno da napusti skučeni prostor u pakistanskom zoološkom vrtu i da se premjesti na neko mjesto s boljim uslovima življenja, vjerovatno u Kambodži, saopštila je grupa za zaštitu životinja, otpočetka angažovana na njegovom slučaju, prenosi 24sata.hr.

- Nakon provedenih analiza, koje su potvrdile da je Kaavan dovoljno snažan, bit će poduzeti koraci kako bi se finalizirao njegov premještaj u utočište za životinje, najvjerovatnije u Kambodži - stoji u saopštenju globalne organizacije za zaštitu životinja "Četiri šape", koja je u Islamabadu ispitala zdravstveno stanje slona, prenosi turska agencija Anadolija.

Njegovi simpatizeri nazivaju ga "najusamljenijim slonom na svijetu", jer Kaavan već više od 35 godina živi u skučenom prostoru zoološkog vrta u pakistanskoj prijestolnici Islamabadu. Martin Bauer, glasnogovornik organizacije kazao je da je slon konačno dobio medicinsku dozvolu za putovanje te da se očekuje da će u Kambodži imati društvo i bolje uslove za život.

Veterinar i voditelj misije Amir Khalil kazao je da zbog neadekvatne prehrane i nedovoljnog fizičkog kretanja, Kaavan pokazuje znakove pretilosti.

- Istodobno su mu nokti napukli i deformisali su se zbog neodgovarajuće podloge i strukture mjesta u kojemu tako dugo boravi. Da bi ovaj problem riješio Kaavan treba proći kroz dugoročan program oporavka koji se ne može realizirati u pakistanskom zoološkom vrtu Marghazar - zaključio je Khalil. (Tuzlanski.ba)