Spavanje sa mačkom u istom krevetu je lični izbor svakog pojedinca koji ima svoje prednosti i mane. 

Toplina i emocionalna povezanost: Izazovi spavanja sa mačkom
Foto: Pinterest

Spavanje sa mačkama može imati pozitivne ali i negativne posljedice. Koliko je ne(sigurno) spavati sa mačkama, pitanje je koje izaziva različita mišljenja. Da li je važnije imati jaču emcoionalnu vezu sa ljubimcima ili je ipak zdravlje na prvom mjestu?

Šta kaže nauka?

Spavanje s mačkom u istom krevetu je vrlo preporučljivo, a s druge strane donosi i određene izazove. Među prednostima istraživači na prvo mjesto stavljaju emocionalnu povezanost, piše Metropolitan.si.

Spavanje s mačkom može ojačati vezu između vlasnika i mačke, što može dovesti do veće sreće i manje stresa. Mnogi vlasnici navode da im mačke pomažu u smanjenju osjećaja usamljenosti i poboljšanju općeg raspoloženja, prenosi Tuzlanski.ba

Još jedan pozitivan aspekt je sigurnost i toplina. Prisutnost mačke može povećati osjećaj sigurnosti i ugode. Mačke su tople i mogu pomoći u zagrijavanju kreveta, što je posebno lijepo u hladnijim noćima.

Izazovi?

Pored svih ugodnih aspekata, postoje i neki koji su manje lijepi, mačke mogu biti aktivne noću, što može poremetiti vaš san. Imati mačku u krevetu također može pogoršati simptome alergije i astme. Mačke također mogu donijeti parazite ili bakterije, pa je važno održavati higijenu, kao što je redovno pranje posteljine i čišćenje mačke.

Također jedan od negativnih aspekata jeste mogućnost povrede. Mačke imaju oštre kandže i mogu nehotice ogrebati svoje vlasnike dok spavaju, što predstavlja opasnost od infekcije i povreda.