Foto: Tuzlanski.ba

Osobama koje svijet doživljavaju intezivno, dodavanje odogvornosti u vidu posjedovanja psa može da padne vrlo teško, prenosi Ženski magazin.

Međutim, dobro je poznato da mnoge studije preporučuju da imanje psa može u stvari smanjiti stres i smanjiti krvni pritisak, naročito maženje sa njima, šetnja i generalno nega o njima. Ukoliko je vaša prva pomisao da se nikada nećete snaći, mi vam u nastavku predstavljamo nekoliko rasa koje su idealne za osjetljive osobe i koje će se sjajno ukopiti uz vaš karakter i fizičke aktivnosti – jer ne zahtijevaju previše.

Čivava

Počnimo od manjih rasa, a prva na redu je čivava. Ovaj mali pas ima bogatstvo različitih ličnosti, pa tako možete pronaći idealnog za sebe. Linjanje je minimalno, a lagan trening im može pomoći da razviju dobre osobine i poslušnost. Da i ostale vitke i bile srećne, dovoljno im je malo aktivnosti, pa je igra kod kuće sasvim dovoljna. Žive između 14 i 16 godina.

Jorkširski terijer

Češće nazvani “Jorkiji”, ova rasa pasa je privržena, energična i prijateljski nastrojena. Takođe su hipoalergeni, što je odlično za alergične osobe. Kratke svakodnevne šetnje će činiti sretnim ove pse koji mogu živjeti do 15 godina.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Kavalir španijel su nježna rasa koja se nevjerovatno brzo adaptira načinu života njegovog vlasnika. Vole da svog vlasnika čine sretnim i potrebna im je svakodnevna šetnja za dug i sretan život.

Šiba Inu

Ovi psi srednje veličine su najpopularniji u Japanu, a od nedavno i kod nas. Da, potrebno im je dosta aktivnosti, ali kada se istrče i izmore napolju, u kući će biti mirni kao bubice. Rezervisani su prema strancima, ali svog vlasnika obožavaju.

Hrt

Vjerovatno jedna od najosjetljivijih rasa pasa, hrtovi su plemenita mirna stvorenja koja preferiraju smirne ljude i istu okolinu. Nezavisni su pa im nije potrebno mnogo pažnje, ali pokazuju izuzetnu ljubav i pružaju dosta pažnje svojim vlasnicima.

Zlatni retriver

Oni su poput zrakova sunca u psećem obliku. Vole život i često su prvi izbor za pse vodiče. Nakon što izgradite povjerenje i odnos sa ovom rasom – vidjećete koliko ta ljubav može da bude.

Newfoundlander

Najveći pas sa naše liste je upravo ovaj i može se, poput doge, nazvati nježnim džinom. Lako se treniraju i rijetko su agresivni, a naročito su sjajan izbor za osobe koje vole da planinare i plivaju jer ćete uviek pored sebe imati uvijek vijernog pratioca i čuvara. (Tuzlanski.ba)