Foto: Tuzlanski.ba

Poznato je vjerovanje da su psi vjerna stvorenja puna ljubavi, dok su mačke slatke zvijeri koje nas toleriraju, ali nedavna studija opovrgava ovu urbanu legendu.

Naime, proveden je eksperiment s ciljem ispitivanja kako se mačke vežu za ljude u nepoznatom okruženju.

Isto istraživanje napravljeno je sa psima, gdje se pratilo hoće li psi s čovjekom uspostaviti sigurnu ili nesigurnu vezu.

Sigurna veza podrazumijeva da će pas, nakon što se nađe u nepoznatom okruženju, opušteno stupati u interakciju sa svojim vlasnikom.

Nesigurna veza, ipak, odnosi se na one slučajeve gdje se pas prekomjerno prislanja uz vlasnika ili ga u potpunosti izbjegava kada se nađe u nepoznatom okruženju.

U slučaju ovog eksperimenta, praćeno je ponašanje 79 mačića i 38 odraslih mačaka.

Za početak bi se mačić ili odrasla jedinka smjestili u prostoriju s čovjekom, koji sjedi unutar označenog kruga. Stupanjem u krug, mačke su davale mogućnost čovjeku da ih dodirne.

Nakon dvije minute, ljudi su napuštali prostoriju, ostavljajući mačke same. Još dvije minute kasnije bi se vraćali i sjedali u obilježeni krug.

Odrasle mačke su ispitivane jednom, dok su mačići sudjelovali u eksperimentu dvaput. Rezultati pokazuju da se 64.3% mačića sigurno vezalo za čovjeka, dok je 35.7% uspostavilo nesigurnu vezu.

Nakon što se jednom uspostavi, isti oblik povezanosti ostaje i dalje piše Science Alert.

Što se odraslih mačaka tiče, 65,8% njih se sigurno vezalo za čovjeka, što je bliska brojka prosjeku od 65% novorođenčadi koja se sigurno vežu za čovjeka u nepoznatom okruženju.

Mačke su, samim time, pokazale veću stopu sigurne povezanosti s vlasnicima od pasa, koji su, prema istraživanju iz 2018., u prosjeku uspostavili sigurnu vezu s čovjekom u 61% slučajeva.

Mačke u vlasnicima vide izvor sigurnosti u novom okruženju

“Baš kao i psi, i mačke su sposobne za društvenu fleksibilnost kada je u pitanju vezanje za ljude”, ističe Kristyn Vitale s Državnog sveučilišta u Oregonu, dodajući da su mačke pune ljubavi prema svojim vlasnicima, dokle god ih ne tretiramo loše, i da radije biraju provesti vrijeme s čovjekom, nego što ih zanimaju hrana i igračke.

Ovo nedavno istraživanje govori u prilog činjenici da su mačke u potpunosti sposobne ostvariti društvenu povezanost s ljudima, koju pokazuju na sebi svojstven način.

“Postoji određena zamisao o tome kakvi su psi, a kakve mačke. Ustvari, obje vrste posjeduju raznolikost karaktera među svojim jedinkama”, objašnjava Vitale.