Foto: Tuzlanski.ba

Stručnjaci za zaštitu divljih životinja mužjaku bijele žirafe su na jedan od rogova stavili GPS kako bi ga zaštitili od krivolovaca koji su već ubili ženku i mladunče.

Krivolovci u Keniji ubili su ženku i mladunče bijele žirafe ranije ove godine, pa su stručnjaci za zaštitu divljih životinja jedinog bijelog mužjaka na svijetu zaštitili stavivši mu GPS na rog, piše Daily Mail.

Krivolovci su ženku i mladunče ubili u martu, no stručnjaci jedinom mužjaku nisu dali ime. Objavili su to iz Ishaqbini Hirola Community Conservancy. Rijetki genetski poremećaj koji rezultira bijelom bojom naziva se leucizam, a upravo je zbog toga jedina preživjela žirafa na meti krivolovaca u savani blizu granice sa Somalijom, prenosi 24sata.hr.

View this post on Instagram

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Sada će GPS svakih sat vremena javljati lokaciju žirafe. Konzervatori su zahvalili na pomoći Kenijskoj službi za zaštitu divljih životinja, zajedno s organizacijama Northern Rangelands Trust i Save Giraffes Now.

Tijela ženke i mladunčeta pronašli su u raspadnutom stanju kraj Garisse u istočnoj Keniji u martu, a ubili su ih krivolovci. Mužjak, jedini takav u svijetu, sin je preminule ženke.

- Njihova smrt je težak udarac za korake koje je zajednica poduzela kako bi se zaštitila ova jedinstvena vrsta, a ujedno je poziv na buđenje za nastavak potpore očuvanju. Ovo je dugoročni gubitak za naučnike s ovog područja s obzirom na velika ulaganja u studije i istraživanja, a sve je to sad propalo. Dodatno, bijele žirafe su bile velika pomoć za turizam ovog kraja - rekao je u martu Mohammed Ahmednoor, menadžer za konzervaciju.

Bijela ženka pobudila je velik interes kad su je konzervatori zamijetili 2017. godine, a osobito kad je u augustu prošle godine dobila dva mladunca. Njihova bijela boja nije rezultat albinizma. To znači da njihova tijela i dalje proizvode tamni pigment i mekom tkivu te zato imaju tamne oči.

Djelatnici Hirola Conservation programa kazali su kako su ih lokalni rendžeri upozorili na postojanje žirafa.

- Djelovale su blisko i bile su dosta smirene u našem prisustvu. Majka je šetala naprijed-nazad oko nas signalizirajući mladuncima da se sakriju u grmlju - kazali su pojašnjavajući kako je majčino ponašanje karakteristično za divlje životinje te na taj način pokušavaju spriječiti napade predatora.

Prije toga još su samo jedanput primijetili bijelu žirafu u tanzanijskom nacionalnom parku Tarangire 2016. godine, no nije jasno šta se dogodilo s tom životinjom. Kenijski konzervatori ističu kako je mužjak kojeg su opremili GPS-om jedini poznati primjerak u svijetu.

Giraffe Conservation Foundation navodi kako je ukupni broj žirafa u Africi pao za 30 posto od 1980. godine, a u nekim područjima za čak 95 posto. Hirola program dobio je naziv po ugroženoj vrsti antilope koju ova organizacija pokušava zaštititi od izumiranja. (Tuzlanski.ba)