Francuska priprema spašavanje kita beluga zalutalog u rijeci Seni
Foto: Tuzlanski.ba

Francuski dužnosnici nastavljaju sa planom prevoza kita beluga nazad u ocean nakon što je otplivao daleko rijekom Senom prema Parizu, dovodeći svoj život u opasnost.

Kit dug četiri metra otkriven je prije sedam dana u rijeci i na snimkama se čini bolesnim i slabim, ali njegovo stanje je ‘zadovoljavajuće’, rekla je za AFP Isabelle Brasseur iz parka morskih životinja Marineland u južnoj Francuskoj, najvećeg u Evropi.

- Od jutros imamo ideju o nečemu što bi moglo funkcionisati, objasnit ćemo je i doraditi s ljudima koji će nam pomoći - rekla je, prenosi AFP.

Kit Beluga je zaštićena vrsta koja ne može dugo preživjeti u slatkoj vodi.

Ovaj je trenutno oko 130 kilometara u unutrašnjosti od La Manchea u Saint-Pierre-La-Garenneu u Normandiji.

- Ono što je izuzetno je da ovdje obale Sene nisu dostupne vozilima, sve će se morati raditi ručno - rekao je Brasseur.

Zaglavljen je u ovom dijelu rijeke i ne može se pomaknuti dalje u unutrašnjost, sada je nekih 80 kilometara od francuske prijestolnice, ali se ne okreće, a dužnosnici upozoravaju da pokušaji da se beluga "gurne" natrag prema moru nisu održivi.

Ideja je prevesti belugu cestom do nepoznatog bazena s morskom vodom gdje se može tretirati prije puštanja.

Ali izazovi su veliki i putovanje će vjerovatno dodatno opteretiti životinju tešku 800 kilograma.

Nevladina organizacija Sea Shepherd France, koja pomaže operaciju, rekla je u utorak u saopćenju da trenutno uspavljivanje nije opcija, jer su beluge takva vrsta kita koji moraju biti budni da bi udahnuli zrak.

Veterinari će biti prisutni konstantno za vrijeme spašavanja.