Kada je u pitanju kuhanje jaja, mnogi se pitaju kada ih treba staviti u vodu – odmah na početku ili tek kada voda proključa. Iako se čini kao mala stvar, ova odluka može značajno uticati na krajnji rezultat.

Vode se polemike oko kuhanih jaja: Kada ih treba staviti u vodu, u hladnu ili kada proključa?
Foto: Ilustracija

Ako jaja stavite u hladnu vodu i postepeno ih zagrijavate do tačke ključanja, toplina se ravnomjerno raspoređuje po jajetu.

Ovo je idealna metoda ako želite tvrdo kuhana jaja s minimalnim rizikom od pucanja ljuske. Ova metoda omogućava bjelanjku da se postepeno zgrušava, što smanjuje vjerovatnoću da će se bjelanjak odvojiti od ljuske i procuriti.

Stavljanje jaja u ključalu vodu

S druge strane, stavljanje jaja direktno u ključalu vodu skraćuje vrijeme kuhanja, ali povećava rizik od pucanja ljuske zbog naglog temperaturnog šoka. Međutim, ova metoda može biti korisna ako želite blago kuhana jaja sa čvrstim bjelanjkom i mekanim žumanjkom. Toplina brzo zatvara bjelanjak, dok žumanjak ostaje kremast.

Koja metoda je bolja?

Izbor metode ovisi o tome kakva jaja preferirate. Ako želite ujednačeno kuhana, tvrdo kuhana jaja s glatkom teksturom, postepeno zagrijavanje u hladnoj vodi je bolja opcija. Ako, pak, želite mekanija jaja s tečnijim žumanjkom, kuhanje u već ključaloj vodi može biti pravi izbor.

Na kraju, iako se oko ovoga često vode polemike, oba načina imaju svoje prednosti, a odabir metode ovisi o vašim preferencijama i vremenu koje imate na raspolaganju. Koju god metodu odabrali, važno je pridržavati se vremena kuhanja kako biste dobili željeni rezultat.