Ukusan i sočan kolač sa grizom, kruškama i karamelom
Foto: Tuzlanski.ba

Spremite kolač za prelijepe praznične dane.

 Potrebno je:

- 3 jaja

- 200 gr šećera + 100 gr

- 1 kašika rendane čokolade

- 100 gr griza

- 100 gr brašna

- 1 prašak za pecivo

- 50 ml ulja

- 4-5 krušaka

- kockica margarina

- šaka sjeckanih oraha

- rum šećer kesica

Priprema:

Umutiti jaja sa 100 gr šećera, dodati čokoladu, griz, brašno sa praškom za pecivo, ulje i sve dobro izjednačite. U manju šerpicu istopite 200 gr šećera da se pretvori u karamel pa dodajte margarin i dobro izjednačite.

Pleh obložite pek papirom i sipajte karamel. Kruške očistite podijelite na pola i izvadite semenke. Poređajte ih po karamelu okrenute na dole. Između dodajte još malo voća i pobacajte šaku krupno sjeckanih oraha. Odozgo sipajte umućeno tijesto i rasporedite.

Precite na 190 stepeni oko 35 – 40 min.

Pospite rum šećerom ili umućenim šlagom.

Uživajte u predivnom prazničnom desertu...