Tulumbe su, bez svake sumnje, jedan od omiljenih turskih kolača.
Spremale su ih naše nene/bake i mirisom i izgledom odmah nas vraćaju u djetinjstvo. Za razliku od domaćeg recepta za tulumbe, ovaj uključuje još jedan sastojak, a to je griz. Kuhano tijesto natopljeno slatkim sirupom nikog ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci:
Za sirup:
1 kg šećera
1 l vode
sok od iscjeđenog 1 limuna
Za tijesto:
100 g putera
700 ml vode
sok od 1/2 limuna
1,5 kašičica soli
2 kašike šećera
700 g brašna
4 jaja
100 g griza
400 ml ulja
Priprema:
U šerpu dodajte vodu i šećer, dobro promiješajte, pa ostavite da provri na srednjoj temperaturi. Ubacite limunov sok, i ostavite da se kuha još 15 minuta uz lagano mješanje. Nakon toga isključite ringlu i ostavite da se ohladi sirup.
U poluotopljen puter u dubokoj tavi dodajte vodu, limunov sok, so, šećer, pa dobro promiješajte. Dodajte brašno, pa umiješajte tijesto za tulumbe špatulom u tavi. Još nekoliko minuta miješajte tijesto dok ne dobijete malo gušću strukturu, pa ostavite da se ohladi. U kuhano tijesto za tulumbe najprije dodajte 2 jaja, sjedinite, pa ubacite još 2 jaja.
Kada dobro promiješate, ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa dodajte griz. Dobro umiješajte, pa stavite kuhano tijesto u pric za kolače. Istiskujte tijesto i sjecite makazama, pa pržite u dubokom ulju dok ne porumene tulumbe. Vadite tulumbe i ubacite u ohlađen sirup na 15 minuta. (Stvar ukusa)