Foto: Tuzlanski.ba

Zašto se ne odvažiti i probati spremiti recepte koji nisu dio vaše svakodnevnice, jedan takakv donosimo vam u prilogu!

Sastojci:

- 500 g Menprom junećih kockica
- 250 g crvenog luka
- 2 mrkve
- 50 g celera
- 1 peršun (korijen)
- 100 g šampinjona
- 2 režnja bijelog luka
- sol i biber
- 1 kašikica dimljene crvene paprike
- 2 kašikice ljutog ajvara
- 2 kašikice senfa
- 1-2 lista lovora
- 2 l vode ili povrtnog temeljca
- 3 dcl crnog vina


 
Priprema:

Meso posolite, pobiberite i dodajte dvije kašikice senfa. Dobro promiješajte i stavite u frižider preko noći.

Luk prodinstajte na malo ulja i dodajte mu kolutiće mrkve, bijeli luk, celer i peršun. Dinstajte desetak minuta.

Meso u zasebnoj posudi zapecite sa svih strana, podlijte vinom i pustite nekoliko minuta da alkohol ispari. Dodajte izdinstano povrće, temeljac i začine, te kuhajte na jakoj vatri dok ne zavri. Nakon toga smanjite temperaturu, dodajte narezane šampinjone te kuhajte barem 2 sata kako bi meso postalo mekano, ono poznato “topi se u ustima”.

Savjet! Poslužiti u  hljebu kojem ste izrezali vrh. A nakon što pojedemo punjenje slijedi nam i grickanje posude koja je iznutra natopljena divnim aromama.