Ako ste ljubitelj kolača od sira, ovog vas ljeta izazivamo da isprobate nešto drugačiji recept za omiljeni cheesecake.
Riječ je o kombinaciji klasika francuske gastronomije (crème brûlée) i popularnog kolača od sira. Klasičnu crème brûlée kremu u ovoj varijanti zamjenjuje sir, a osim navedenih sastojaka, bit će vam potreban i jedan slastičarski dodatak – ručni plamenik za karameliziranje i flambiranje. Upravo ćete zbog njega ispasti pravi profesionalac u izradi ovog deserta koji se peče na slatkoj podlozi od graham krekera. Najbolji njegov dio je, naravno, prepoznatljivi hrskavi, karamelizirani preljev, prenosi Journal.hr
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci
Podloga
• 2 šoljice mrvica graham krekera, odnosno oko 12 cijelih krekera
• 6 kašika otopljenog neslanog maslaca
Krema
• 1200 ml krem sira (sobne temperature)
• 1 šolja šećera
• 1/4 šolje šećera (za brûlée)
• 1 kašika ekstrakta vanilije
• 5 jaja
• 1 kašika gustog vrhnja
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema
Zagrijte rernu na 180°C
Pomiješajte mrvice graham krekera i maslac, a zatim ravnomjerno rasporedite po kalupu za tortu. Pecite 12 minuta kako biste stvorili koru za cheesecake
Kalup ohladite i izvana omotajte folijom
U velikoj zdjeli umutite krem sir, šećer i ekstrakt vanilije dok ne dobijete pjenastu smjesu
Dodajte jaja i vrhnje, miješajte dok ne postane glatko i kremasto
Ulijte svoju smjesu za kolač od sira u pripremljenu koru i pecite 45 minuta
Pustite da se potpuno ohladi i stavite u frižider preko noći. Kada ste spremni za posluživanje, po vrhu pospite šećer i pažljivo zapalite plamenikom dok se ne karamelizira
Narežite, poslužite i uživajte!