Foto: Tuzlanski.ba

Recept bez gustina i bez pudinga. Starinski recept jedne bake/nene.

Ukus šnenokli je neprevaziđen...

Sastojci

litar mlijeka
4 jajeta
6 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
2 pune kašike brašna

Priprema

1 Istucite bjelanjke u snijeg

Odvojite bjelanjke od žumanjaka te bjelanjke pomoću miksera istucite u čvrsti snijeg. Kako bi vam snijeg ispao još bolji, slobodno bjelanjcima, prije miksanja, dodajte i mrvicu soli.

2 Zakuhajte mlijeko

U mlijeko stavite šećer i vaniliju (ili vanilin šećer) te ga zakuhajte. U kipuće mlijeko, pomoću kašike, ukuhavajte snijeg od bjelanjaka. Kako vam ne bi ispali šuplji, možete ih oblikovati i pomoću dvije kašike. Svaki je potrebno kuhati po, otprilike, minutu sa svake strane.

3 Stavite u posudu

Vadite ih pomoću šuplje grabilice (s rupicama) i stavljajte u zdjelice ili u jednu veću posudu.

4 Istucite žumanjke

Pjenjačom istucite žumanjke i brašno. U dobivenu smjesu pomalo dolijevajte i miješajte pjenjačom vruće mlijeko koje vam je ostalo od ukuhavanja. Dobiveno vratite na vatru i tucite pjenjačom dok ne zavrije te nastavite skroz dok se smjesa ne zgusne.

5 Ohladite

Dobivenu kremu prelijte preko šnenokli i ostavite da se ohladi. (Coolinarika)