Želite li da vam od sada jela s mesom (bilo kojim) budu ukusnija no ikad, a meso mekše od maslaca, iskoristite stari recept koji se koristi u cijelome svijetu, a garantira izvrsne rezultate.
Riječ je o salamurenju, odnosno umakanju mesa u slanoj vodi s dodatkom određenih mirodija i namirnica.
Na ovaj način meso upija dodatnu vlagu te se neće isušiti tokom pripreme, a začini će mu dati snažniju aromu.
Recept za 1 litru rasola:
- -1 šoljica vode,
- - 3 kašike krupne morske soli
- - 1 kašika šećera
- - 1 listić lovora
- - Nekoliko zrna krupne soli
Postupak:
- U malom lončiću zagrijte sve sastojke
- Ostavite da voda prokuha te maknite s vatre
- Dodajte još 3 šoljice hladne vode
- Po receptu poduplajte ili utrostručite sastojke.
- Svježe meso stavite u posudu i prelijte rasolom.
- Ostavite da odstoji u hladnjaku po receptu.
Savjet:
- U rasol možete dodati još začina po želji (malo naribane korice limuna, narandže ili limete, komorač, čili papričice te svježi kumin, ružnarin, koriander ili cimet. (Zadovoljna.hr)