Recept za popularni puding od banane iz njujorške slastičarne
Foto: Tuzlanski.ba

Mnogi tvrde da najpopularniju verziju današnjice radi njujorška pekara i slastičarna Magnolia za čije se deserte čeka u redovima satima...

Puding od banane je popularni desert koji se u Sjedinjenim Američkim Državama jede već decenijama. Riječ je o jednostavnom pudingu od vanilije koji se bogato oplemenjuje zrelim bananama i šlagom.

Mnogi tvrde da najpopularniju verziju današnjice radi njujorška pekara i slastičarna Magnolia za čije se deserte čeka u redovima satima.

Magazin Eater podijelio je recept chefa Bobbieja Lloyda iz slastičarne Magnolia za puding od banane koji se sastoji od samo šest sastojka, a koji se vrlo lako mogu napraviti i kod kuće,prenosi punkufer.hr.

View this post on Instagram

A post shared by Magnolia Bakery (@magnoliabakery) on

Sastojci za puding od banane:

720 ml slatkog vrhnja
400 ml slatkog kondenziranog mlijeka
350 ml ledeno hladne vode
300 grama keksića od vanilije
100 grama instant pudinga od vanilije
4-5 vrlo zrelih banana

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte kondenzovano mlijeko i hladnu vodu. U dobijenu smjesu postepeno dodajte instant puding. Miješajte dok se ne riješite svih eventualnih grudvica. Prekrijte zdjelu krpom i stavite u frižider da se stisne na sat vremena, a može i preko noći.

2. Istucite slatko vrhnje u šlag.

3. Pažljivo umiješajte ohlađenu puding smjesu u šlag dok se sastojci ne sljube.

4. Trećinu smjese stavite na dno prozirne zdjele, preko krema rasporedite keksiće i kolutiće banane. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.

5. Prekrijte zdjelu plastičnoj folijom i stavite u frižider na 4 do 6 sati. Poslužite ohlađeno.

Savjeti plus:

Ako ne možete naći slatko kondenzovano mlijeko u trgovinama, vrlo lako ga možete napraviti i u kućnoj radinosti od mlijeka u prahu, šećera, vode i maslaca.

U originalnom receptu koriste se keksići od vanilije brenda Nila. Poslužiti se možete i čajnim keksićima ili piškotama za ovaj recept. Keksi, naime, omekšaju tokom procesa hlađenja.

Banane moraju biti ekstra zrele. Što je banana zrelija, to će puding imati slađi okus. (Tuzlanski.ba)