Recpt za mirisni i ukusni kolač sa šljivama donosi Coolinarika.
Sastojci:
– 1 šolja (250ml) brašna
– 1 kašičica praška za pecivo
– 1/2 šolje šećera ili manje
– 1,5 kašičica cimeta
– prstohvat muškatnog oraščića
– 2 kašike mljevenih pečenih badema
– prstovat soli
– 2 jaja
– 2/3 šolje mlijeka
– 50 ml maslaca
– 1 kašičica vanilin ekstrakta
– 6 šljiva
i još za posipanje:
– 3 kašike šećera
– 1 kašičica cimeta
Priprema:
Brašno, prašak za pecivo, cimet, oraščić – prosijati. Umiješati šećer, mljevene bademe i sol.
Jaja, mlijeko, maslac, vaniliju izmiješati kratko ručno dok se sastojci ne povežu.
U kalup obložen papirom za pečenje stavite tijesto, poravnajte, na vrh staviti šljive prerezane na pola.
Nakon što su šljive stavljene posuti šećerom pomiješanim sa cimetom.
Peći 30 do 45 minuta u rerni zagrijanoj na 190 stepeni. (Tuzlanski.ba)