Francuski kolač od jogurta toliko je jednostavan da je jedan i najčešćih recepata početnika u kuhinji.
Recept ne traži puno suđa, a sastojke vjerovatno već i imate kod kuće.
Naravno, stvari se uvijek mogu dodatno „zakomplicirati“ dodacima poput primjerice arome od vanilije, čokoladnom glazurom, ploškama jabuka – ali ovog puta ćemo se držati najjednostavnije varijante, idealne kada nam se ne da do dućana jer je vani jednostavno previše vruće.
Sastojci za tortu od jogurta
125 g punomasnog jogurta
3 velika jaja
200 g šećera
180 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
108 g ulja
maslac
Priprema kolača od jogurta
Zagrijte rernu na 175 stepeni Celzija. Maslacem i brašnom pospite kalup (22x11 cm).
Pomiješajte jogurt, dodajte jaja i umutite da se sjedine.
Dodajte šećer i izmiješajte. Dodajte brašno, prašak za pečenje, ulje i izmiješajte.
Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite 35-45 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Prema želji pospite šećerom u prahu (Punkufer.hr)