Deliciju uz koje su odrastale brojne generacije baštinili smo od susjeda iz Austrije, što objašnjava i sam naziv koji dolazi od njemačke riječi "eingemacht" što znači "sve zajedno".
Legenda kaže da je izliječio više prehlada i mamurluka od svih porodičnih doktora zajedno, svaka domaćica pravi ga na svoj, jedinstveni način, a u nastavku je i recept kako biste ga i sami mogli zakuhati kod kuće.
Sastojci (za 4 osobe):
100 g pilećih iznutrica
400 g malih pilećih bataka (i/ili krilca)
1 manja glavica luka
1 peršinov korijen
2 veće mrkve
1 čeono bijelog luka
šaka graška (smrznutog ili svježeg)
cca. 1 l vode
1/2 kašike brašna
1/4 kašike crvene mljevene paprike
začini: so, biber i svežnjić peršinovog lista
Sastojci za noklice:
100 g oštrog brašna
1 manje jaje
100 ml mlake vode (+ so)
Priprema: Pileće iznutrice i batke operite i osušite. Iznutrice po potrebi narežite na manje komade, a batke kod zgloba zarežite oštrim nožem do kosti. Luk nasjeckajte što sitnije možete i popirjajte ga na malo ulja do ne postane staklast, a zatim dodajte meso. Meso popirjajte sa svih strana i malo posolite.
Mrkvu narežite na kolutiće, a peršinov korijen na sitne kockice pa ih zajedno dodajte mesu. Kratko pirjajte i dodajte sitno sjeckani češnjak. Kad on zamiriši, podlijte s malo vode, popaprite i posolite te pirjajte sve zajedno dok meso i povrće ne omekšaju. Povremeno promiješajte i po potrebi podlijte vodom. Kad je meso omekšalo dodajte brašno i mljevenu papriku, koju smo prije toga otopili u malo vode, dobro promiješajte i zalijte litrom vode (možete staviti i više vode, ovisi o tome koliko gustu supu želite).
Pojačajte vatru i pričekajte da proključa. Kad supa proključa, dodajte joj grašak i u nju, pomoću kašičice spuštajte noklice. Njih pripremamo tako da u manjoj zdjeli pomiješamo brašno, jaje, mlaku vodu i malo soli, dobro "strajbamo" s vilicom da se razbiju sve grudice i da se dobije homogena smjesa. Smjesa ne smije biti prerijetka, tj. ne smije vam curiti sa kašike. A opet ne smije biti pregusta.
Kako biste noklice lakše spuštali u supu, kafenu kašiku s kojom ćete to raditi prvo uronite na kratko u supu da ju navlažite. Zatim njome zagrabite malo smjese (ne previše jer se oni udvostruče prilikom kuhanja) i opet ju uronite u supu. Noklice će same ispadati u supu. Po potrebi okus još dotjerajte solju, paprom i kuhajte dok grašak i noklice nisu kuhani. Na kraju dodajte sitno sjeckani peršinov list i odmah poslužite. (Vecernji.ba)