Foto: Tuzlanski.ba

Jednostavan i ukusan desert koji je savršen za svaku priliku.

Čokoladni rolat je gotov za oko pola sata.

Sastojci:

Biskvit

5jaja

5 kašika šećera

3 kašika oštrog brašna

2 kašika kakaa

1 paketić praška za pecivo

Krema

500 ml vrhnja za šlag

250 g čokolade za kuhanje

Priprema

Biskvit

Umutite čvrsti snijeg

Od bjelanjaka umutite čvrst sni­jeg uz postupno dodavanje šećera.

Dodajte žumanjke i suhe sastojke

Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedan po jedan žumanjak te prosijanu mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo.

Sve krat­ko izmiješajte.

Izlijte u kalup

Smjesu rasporedite u kalup dimenzija 40 x 30 cm obložen papirom za pečenje.

Ispecite u rerni

Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.

Zarolajte biskvit

Vruć biskvit zarolajte zajedno s papirom za pečenje.

Krema

Otopite čokoladu

Čokoladu otopite u vrhnju za šlag na laganoj vatri uz neprestano miješanje.

Ohladite u frižideru

Ohladite u frižideru najmanje nekoliko sati.

Izmiksajte

Ohlađenu smjesu čokolade i vrhnja izmiksajte u kremu.

Složite roladu

Biskvit odrolajte, namažite s ve­ćinom kreme, zarolajte i premažite ostatkom kreme. (Index.hr)