Odličan i jednosatavan recept uvrstite u planer kuhanja.
Sastojci:
- 500g krompira, isječenog na kockice
- 3 lista slanine
- glavica crnog luka, sitno sjeckanog
- tri čena bijelog luka, sitno sjeckanog
- 300ml mlijeka
- 250ml vode (ili bujona)
- 200g rendanog sira (čedar, gauda, kačkavalj)
- dvije supene kašike brašna
- 50g sitno sjeckanog mladog luka ili veza vlašca
- malo soli i bibera
Priprema:
Ispecite sjeckanu slaninu u šerpi, pa kad bude gotova izvadite sa strane i sačekajte da se ohladi. U ulju koje je ostalo dodajte sitno sjeckani crni luk i pržite dok ne postane providan.
Dodajte kocke krompira, bijeli luk, so i biber. Krčkajte neko vrijeme, uz povremeno miješanje.
Dodajte sada brašno i brzo miješajte da ne zagori. Nalijte sa vodom ili bujonom, pa dodajte i mlijeko. Pustite da provri, pa smanjite vatru i ostavite da se kuva nekih 15 minuta. Ako puno miješate, krompir će se potpuno raspasti. Pri kraju dodajte pola količine sira.
Sipajte u činije i pospite sa slaninom i sjeckanim mladim lukom. Dodajte još sira koji je preostao. (N1)