Preukusni, prhki, slatki keksići koji su uz sve to i jako dekorativni...
Sastojci:
Vanilija keksi:
- 50 g margarina ili maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 70 g brašna
- 30 g pudinga od vanilije
- 2 - 3 kašike mlijeka
Čoko keksi
- 50 g margarina ili maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 60 g brašna
- 10 g tamnog kakaa
- 30 g gustina
- 2 - 3 kašike mlijeka
Brašno pomiješajte s gustinom (ili pudingom) a ako radite čoko varijantu i s kakaom. Omekšali maslac ili margarin pomješajte sa šećerom u prahu u glatku pastu, dodajte vanilin šećer i suhe sastojke, miješajte dok ne postane mrvičasto a onda dodajte mlijeko i umijesite mekše tijesto.
Tijesto ne mora stajati u frižideru pa ga odmah prebacite u slastičarsku vreću sa željenim nastavkom ili špricu za kekse i istiskujte oblike na papirom za pečenje obložen lim za pečenje. Istisnute kekse ostavite 30 do 45 minuta na hladnome.
Rernu zagrijte na 180 stepeni. Pecite ih u zagrijanoj rerni oko 12 do 15 minuta, a po potrebi i dužem zavisno o obliku i količini istisnutog tijesta za svaki keks.
Pustite da se malo ohlade i uživajte u grickanju. (zenskiportal.ba)