Nemate u frižideru ni jaja, ni mlijeko, ni maslac, a željeli biste napraviti neki brz, a fin i sočan kolač? Unatoč tome možete napraviti prefini, sočni kolač – uz ovaj jednostavni recept...
Sastojci:
1 i pol šoljica oštrog brašna
3 kašike kakaoa (nezaslađenog)
1 šoljica šećera
1 kašika sode bikarbone
Pola kašike soli
1 kašika alkoholnog octa
1 kašika tekućeg ekstrakta vanilije
5 kašika biljnog ulja
1 šoljica vode
Upute za pripremu:
1. Uključite rernu na 180 stepeni.
2. Nauljite četvrtastu tepsiju od 20 centimetara i u njoj smiješajte prvih pet suhih sastojaka.
3. U smjesi napravite tri udubine, dvije male i jednu veću. U jednu malu udubinu ulijte alkoholni ocat, u drugu malu udubinu ekstrakt vanilije i u treću, najveću, biljno ulje.
4. Sve zalijte s vodom i pomiješajte u jednoličnu smjesu.
5. Pecite na srednjoj rešetki u pećnici oko 35 minuta. Probodite čačkalicom za provjeru – ako je kolač gotov, smjesa se ne lijepi za čačkalicu. Pripazite samo da ne prepečete kolač.
6. Ukrasite kolač čokoladnom glazurom.
Savjet: kolač možete ispeći i u okruglom kalupu i tako pretvoriti u tortu, ili pak u kalupima i napraviti muffine. (Zadovoljna.hr)