Recept dana: Piletina sa šljivama...
Foto: Tuzlanski.ba

Kada nemate puno inspiracije i vremena, a želite goste iznenaditi sa nečim neobičnim preporučujemo piletinu s šljivama. Osim što je ukusna ova slano-slatka kombinacija je i izuzetno zdrava.

Priprema

Piletinu posolite i pobiberite. Zagrijte ulje u tavi i pecite je s obje strane dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Šljive očistite i uklonite im koru. Stavite ih u lonac, dodajte šećer i kuhajte ih, neprestano miješajući, dok skroz ne omekšaju. Dodajte đumbir i kuhajte 5 do 10 minuta.  Piletinu dodajte u umak od šljiva i kuhajte još  5 do 10 minuta, dok skroz ne omekša. Izvadite je  iz lonca, poslažite na tanjire, prelijte umakom i poslužite.

Sastojci

- 2 komada pilećih prsa

- 2 šoljice  šljiva

- 1/2 šoljice  šećera

- 1/4 kašikice đumbira

- so

- biber

- 2 kašike  maslinovog ulja (Zenskiportal.ba)

piletinasasljivama