Recept dana: Kolač sa mineralnom vodom
Foto: Tuzlanski.ba

Čuveni njemački kolač koji se u mnogim porodicama udomaćio već 20-tak godina. Jako ukusan, sočan, mirisan i pun čokolade.

kolač_mineralnaSastojci

  • 5 većih jaja
  • 300 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prstohvat soli
  • 150 g mljevenih lješnjaka  3
  • 30 g gorkog kakaa
  • 75 g kakaa za piti
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 180 ml ulja
  • 180 ml mineralne vode

Glazura

  • 100 g čokolade (mliječne ili tamne za kuhanje)
  • 15 g margarina
  • 50 g pečenih sjeckanih lješnjaka

Priprema

Rernu zagrijte na 175 °C. Pleh za hljeb podmažite maslacem i pospite sa prezlom(krusnim mrvicama). Jaja, šećer, vanilijin šećer i prstohvat soli mutite mikserom oko 8 min. Suhe sastojke mljevene lješnike, brašno, prašak za pecivo obje vrste kakaa, pomješajte i postepeno dodajite u umućenu masu od jaja.

Na kraju prvo postepeno dodajite ulje,kad se umuti onda i mineralnu vodu. Sve lagano mutite mikserom. Dobit ćete tečnu masu, sipajte u pleh, zatim rernu smajite na 150°C i pecite oko 1 h. Kolač odmah prevrnite na zicu(giter za kolače)i ostavite da se ohladi 20 minuta.

Čokoladu otopite na pari i dodajte maslac, sve dobro promješate i premažite kolač. Lješnike sjeckane na listiće prepecite u suhoj tavi i pospite po glazuri. Kolač ohladite i servirajte  uz malo šlaga.

(zenskiportal.ba)