Čuveni njemački kolač koji se u mnogim porodicama udomaćio već 20-tak godina. Jako ukusan, sočan, mirisan i pun čokolade.
- 5 većih jaja
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prstohvat soli
- 150 g mljevenih lješnjaka 3
- 30 g gorkog kakaa
- 75 g kakaa za piti
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 180 ml ulja
- 180 ml mineralne vode
Glazura
- 100 g čokolade (mliječne ili tamne za kuhanje)
- 15 g margarina
- 50 g pečenih sjeckanih lješnjaka
Priprema
Rernu zagrijte na 175 °C. Pleh za hljeb podmažite maslacem i pospite sa prezlom(krusnim mrvicama). Jaja, šećer, vanilijin šećer i prstohvat soli mutite mikserom oko 8 min. Suhe sastojke mljevene lješnike, brašno, prašak za pecivo obje vrste kakaa, pomješajte i postepeno dodajite u umućenu masu od jaja.
Na kraju prvo postepeno dodajite ulje,kad se umuti onda i mineralnu vodu. Sve lagano mutite mikserom. Dobit ćete tečnu masu, sipajte u pleh, zatim rernu smajite na 150°C i pecite oko 1 h. Kolač odmah prevrnite na zicu(giter za kolače)i ostavite da se ohladi 20 minuta.
Čokoladu otopite na pari i dodajte maslac, sve dobro promješate i premažite kolač. Lješnike sjeckane na listiće prepecite u suhoj tavi i pospite po glazuri. Kolač ohladite i servirajte uz malo šlaga.
(zenskiportal.ba)