Foto: Tuzlanski.ba

Već ste iscrpili sve ideje  za pripremu pilećeg filea?

Tuzlanski.ba vam donosi super ukusan recept čija će priprema trajati 15 minuta a na vašem stolu će biti već za 30 minuta.

Sastojci

- 2 komada pilećeg filea bez kože
- 1/2 šolje višenamjenskog brašna
- 2 kašikice italijanskog začina
- 1 1/2 kašikica bijelog luka u prahu
- 2 jaja
- 1 šolja panko prezle
- 1/2 šolje sitno nasjeckanog parmezana
- So i svježe mljeveni crni biber
- 6 kašika maslinovog ulja
- Kriške limuna i svježi peršun (po želji)

Priprema

- Pokrijte piletinu prozirnom folijom i istucite svaki komad na jednaku debljinu.

- U jednu plitku posudu dodajte brašno, italijanske začine i bijeli u prahu i umutite da se sjedini.

- U drugoj plitkoj posudi umutite jaja dok se ne sjedine.

- U treću plitku posudu pomiješajte panko prezlu  i parmezan.

- Pileće filete posolite i pobiberite sa svake strane. Ubacite obje strane u smjesu brašna, prebacite na jaja i pokvasite obje strane, podignite ih da višak jaja iscuri.


- Prebacite u panko smjesu, premažite obje strane dok utiskujete smjesu da se dobro obloži.

- Zagrijte 1/4 šoljice maslinovog ulja u neljepljivoj tavi od 12 inča na srednjoj vatri.

- Dodajte dva fileta u prethodno zagrijanu tavu i pustite da se prže dok dno ne porumene, oko 4 minute. Okrenite i nastavite pržiti dok ne porumene, također oko 4 minute.

- Prebacite na tanjir obložen ubrusom da se ocijede.

- Poslužite toplo s kriškama limuna i po želji ukrašeno peršunom.


Ovako pripremljen pileći file možete poslužiti sa pire krompirom, pekarskim krompirom ili šparogama.